Sjoel Amstelveen wordt vernoemd naar rabbijn Vorst

Sjoel Amstelveen, logo (beeld: NIHS)

De vorig jaar overleden rabbijn Ies Vorst krijgt een synagoge op zijn naam. Sjoel Amstelveen zal in de nabije toekomst de Rabbijn I. Vorst-synagoge gaan heten. ‘Hij was de grondlegger van Sjoel Amstelveen en heeft zich met ziel en zaligheid ingezet voor de opbouw van de Joodse gemeenschap in Amstelveen en daarbuiten. Rabbijn Vorst raakte de harten van velen met zijn karakter en daden’, schrijft de Joodse Gemeente Amsterdam, waar de sjoel onder valt.

De vernoeming van het huis van samenkomst vindt op maandag 1 juli plaats. Dan zal er een groots eerbetoon worden gehouden aan deze rabbijn die nog steeds wordt gemist. Met tekst, beeld en vooral veel muziek zal het leven van rabbijn Ies Vorst worden belicht, aldus de Gemeente. Het moet een avond van inspiratie worden waarin de wijze lessen van de geliefde rabbijn centraal staan.

‘Het programma bestaat uit klassieke chassidische muziek opgevoerd door een strijkkwartet van bekende Joodse musici. De melodieën nemen de luisteraar mee op een inspirerende reis langs verschillende momenten uit het levensverhaal van rabbijn Vorst. De muziek zal ondersteund worden met korte toespraakjes en een multimediapresentatie’, aldus de Gemeente in een bericht.

Asjrénoe

Een belangrijk onderdeel van het programma is het ‘Asjrénoe-verhaal’, de levensreis van de kleine jongen, die in Westerbork ‘Asjrénoe – Hoe gelukkig zijn wij’ zingt. Het verhaal gaat over een leraar of rabbijn die hetzelfde lied aan generaties kinderen en volwassenen overbrengt. ‘Een spirituele reis die hem langs Israël en de VS brengt en weer terug naar Nederland. De woorden van Asjrénoe koesterde rabbijn Vorst en zong hij op meerdere melodieën, geïnspireerd door de plaats waar hij op dat moment was’.

Joods Amstelveen

Op de avond, waarvoor mensen zich verplicht moeten aanmelden, zal ook ruimte zijn om herinneringen aan rabbijn Vorst op te halen. ‘Er zal ook gelegenheid zijn om de bekende Vorstelijke (kinder)liedjes te zingen’, aldus de Joodse Gemeente in het bericht. Rabbijn Ies Vorst overleed in september 2023 op 85-jarige leeftijd. Hij heeft veel voor Joods Amstelveen en Nederland betekend. Mede dankzij hem kon de Joodse gemeenschap vanaf de jaren zeventig in deze gemeente worden opgebouwd.

  

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Sjoel Amstelveen wordt vernoemd naar rabbijn Vorst