Hezbollah geeft 300 journalisten ‘kijkje in de keuken’ met terreur en propaganda

YouTube

Terreurbeweging Hezbollah heeft een promotie-event georganiseerd voor media om te laten zien waartoe het in staat is. Zeker driehonderd binnen- en buitenlandse journalisten kwamen erop af. Onder hen was de Nederlander Jaap van den Biesen, die voor vakblad Villamedia een reportage maakte. Het ging hem erom de beeldfabriek van Hezbollah neer te zetten, een Libanese terreurorganisatie die Israël veracht en van de kaart wil vegen. Het pers-evenement was zeldzaam, onder meer omdat Hezbollah op de Amerikaanse en Europese terreurlijst staat.

Busjes vol

Vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet vertrok eerder op de dag een zwaar beveiligd konvooi met elf busjes richting Zuid-Libanon, Hezbollah-gebied. Daarin zaten journalisten, fotografen en andere genodigden. Onder hen waren filmploegen uit onder meer Syrië, Iran, Irak, Jemen en de Emiraten, maar ook van Russia Today, Al Jazeera en het Chinese staatspersbureau Xinhua News. Verder waren er veel Libanese journalisten. Westerse media waren ondervertegenwoordigd. Zo was er een handjevol westerse correspondenten.

Dilemma

Eenmaal aangekomen werden de journalisten getrakteerd op demonstraties van terroristen. Op een onbekend terrein waren ze getuige van wapengekletter, zware ontploffingen, marsmuziek en anti-Israël-propaganda. Van den Biesen: ‘Dit is het dilemma. Wil je iets zien van de militante kant van de partij die een cruciale rol speelt in de Libanese politiek en het conflict met zuiderbuur Israël, dan zijn dit de zeldzame kansen. In de afgelopen decennia organiseerde Hezbollah een handvol kleine persmomenten. Dit schijnt de grootste te zijn tot nu toe’.

Geen vragen

Hezbollah is niet alleen een terreurorganisatie, maar heeft ook andere takken zoals onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. Verder is de sjiitische ‘Partij van God’ vertegenwoordigd in het Libanese parlement. De fractie is groot en daardoor kan vrijwel geen enkel politiek besluit zonder Hezbollah genomen worden. Het demonstratieprogramma voor de pers bood geen ruimte voor vragen. ‘Het programma zit strak in elkaar en is vrijwel uitsluitend sturend. Soldaten corrigeren cameramensen die hun lens van de show wenden. Journalisten die wel een woordvoerder te spreken krijgen moeten het doen met opgedreunde leuzen, hel en verdoemenis voor Israël’.

Enthousiasme

Een groot deel van de opgetrommelde journalisten had daar geen problemen mee, aldus Van den Biesen in Villamedia. ‘Er is groot enthousiasme over de dag. Bij enkele explosies wordt zelfs geklapt. Het zijn journalisten van media uit de regio die het Hezbollah verhaal maar al te graag ondersteunen’. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah was de grote afwezige van de dag. Het is de vraag hoe het gesteld is mijn diens gezondheid. Lees de hele reportage over de ‘beeldfabriek’ hier.

Lees ook:
Israël slaat hard terug na Hezbollah-raketten, zorgen over Iran

Israël is vrijdag opnieuw bestookt met raketten vanuit het zuiden van Libanon. Er werden negentien raketten afgevuurd, meldt het Israëlische leger, de Israel Defense Force. Volgens de IDF zijn tien raketten onderschept door het afweersysteem Iron Dome en kwamen zes projectielen terecht in onbewoond gebied. Drie raketten kwamen in Libanon zelf tot ontploffing. Het Israëlische leger reageerde met artilleriebeschietingen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Hezbollah geeft 300 journalisten ‘kijkje in de keuken’ met terreur en propaganda