Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Hindelooper Joden hebben eigen plaquette

In het Friese Hindeloopen is vorige week een plaquette onthuld op de plek waar ooit een zeer actieve sjoel heeft gestaan. Het herinneringsbord vertelt het verhaal van de Joodse gemeenschap in deze Friese elfstedenstad, waar ooit enkele tientallen Joden woonden. Bij de onthulling, die werd gedaan door opperrabbijn Binyomin Jacobs van het IPOR, waren Hindeloopers en ongeveer twintig opgespoorde nazaten van de Hindelooper Joden aanwezig. De plek heette ‘It Joadenheem’ (het Jodenerf) en wordt door oudere Hindeloopers ook nog zo genoemd.

Een deel van de afstammelingen kwam speciaal vanuit Chicago over naar Friesland om de onthulling van de plaquette bij te wonen. “Het is ontroerend om hier te staan, op de plek waar mijn voorouders vroeger de Joodse eredienst vierden,” vertelde Susan Saltzman uit Chicago aan de aanwezigen. Het idee om meer aandacht aan de Joodse geschiedenis van de Friese stad te schenken, kwam van Chaim Caran uit Israël. Hij is verre familie van Saltzman. Hun gemeenschappelijke voorvader David van Gelder kocht in 1771 een huis aan de Buren in Hindeloopen, waar in 1803 de sjoel werd aangelegd.

Opperrabbijn Jacobs zei dat er sprake was van een bijzondere onthulling: “Wanneer ik bij de onthulling ben van een monument dat betrekking heeft op de Joodse geschiedenis gaat het bijna altijd over de Tweede Wereldoorlog. Dit is één van de weinige keren dat het niet over die duistere periode gaat, maar over Joden die vrijwillig de stad verlieten.” Wel zaten er in de Tweede Wereldoorlog Joden in het stadje ondergedoken.

IPOR

Plaquette van ‘It Joadenheem’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X