H&M doet inspiratie op in synagoge

hm.com

Wat de bedoeling is van de gestreepte sjaal en de poncho die het Zweedse modeketen H&M aan zijn assortiment heeft toegevoegd, is niet helemaal duidelijk. Wel dat het geïnspireerd is op de ‘tallit’,  de gebedsdoek die mannen (en in progressief-Joodse gemeenten ook vrouwen) dragen tijdens de gebedsdienst in de synagoge. De beige sjaal met zwarte strepen wordt op de Nederlandse website aangeboden voor € 14,99, de matching poncho gaat voor € 29,99.

Modewebsite Racked stelt vast dat H&M zelfs een eigen versie van de ‘tzitzit’, de geknoopte koordjes die aan de randen van de traditionele gebedssjaal te vinden zijn. H&M omschrijft het product als een ‘sjaal van zachte kwaliteit met ingeweven strepen’ met ‘franje aan de uiteinden’. Zowel de kleurstelling als het patroon van de sjaal vertonen een onmiskenbare gelijkenis met het Joodse rituele gebruiksvoorwerp.

In maart 2014 haalde H&M een t-shirt uit de rekken, nadat het bedrijf van antisemitisme werd beschuldigd. Op het kledingstuk was een doodshoofd op een Davidsster geprojecteerd . Ook het Spaanse modeconcern Zara begaf zich op glad ijs toen het enkele maanden later een gestreept ‘Sheriff’ t-shirt aanbood dat sterk deed denken aan een concentratiekamp uniform met een zespuntige gele ster op de linkerborst. Na ophef hierover in de media, trok het merk het t-shirt terug uit de collectie.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » H&M doet inspiratie op in synagoge