BBC-docu belicht ‘verstopte’ holocaust film Jerry Lewis

De BBC heeft een korte documentaire uitgebracht over de holocaust-film The Day the Clown Cried, die in 1970 werd gemaakt door Jerry Lewis, maar nooit werd uitgebracht. De Amerikaanse komiek, acteur, zanger, regisseur en producent vloog destijds naar Zweden om de film te maken en keerde met de filmbanden terug naar de Verenigde Staten, maar bracht de film nooit uit. Lewis heeft de film aan niemand vertoond.

De mini-documentaire, The Story of the Day the Clown Cried, toont stilstaande beelden rond de opnames en laten Lewis zien met een rode neus en clown make-up te midden van barakken en Zweedse acteurs in Nazi-rollen. Ook bevat het nooit eerder getoonde archiefbeelden van Lewis die op de set wordt geïnterviewd. Diverse Zweden worden voor de documentaire geïnterviewd over hun herinneringen aan de opnames en de productie.

Lewis werkte naar eigen zeggen zo’n tien jaar aan de voorbereidingen voor de film. De originele filmbanden van al zijn films, inclusief The Day the Clown Cried, gaf Lewis aan de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten, onder het uitdrukkelijke beding dat de film niet eerder dan in 2025 mag worden vertoond. Op het internet circuleren diverse vermeende scripts van de film, maar over de authenticiteit daarvan valt niets te zeggen. Het enige dat duidelijk is, is dat het verhaal draait om de clown Helmut Doork, die door de Nazi’s gevangen wordt gezet en in een concentratiekamp kinderen opvrolijkt en zo naar de gaskamers leidt.

De documentaire wordt gepresenteerd door de Britse komiek David Schneider (zelf de zoon van een holocaust overlevende) en stelt zichzelf de vraag of er uit een zo zware tragedie als de holocaust komedie kan voortkomen en of dat is wat Lewis probeerde te doen. Maar de vraag of de film bedoeld was als komedie, of zelfs maar komische elementen bevat, zal tot 2025 niet kunnen worden beantwoord.

Lewis, het best bekend van zijn stand-up comedy met Dean Martin in de jaren ’40 en ’50 en komische rollen in films als The Nutty Professor en The Bell Boy in de jaren ’60, werd in 1926 geboren als Joseph Levitch. Hij kwam uit een gezin van Joodse komieken.

De documentaire is in zijn geheel (28 minuten) hieronder te bekijken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Film » BBC-docu belicht ‘verstopte’ holocaust film Jerry Lewis