Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Advies aan Hoge Raad: veroordeling Ismo is juist

De Hoge Raad krijgt het advies dat rapper Ismo wel degelijk Joden en homoseksuelen heeft beledigd en dat zijn straf dus overeind kan blijven. Dit zegt de advocaat-generaal woensdag tegen de Hoge Raad. Het eerdere oordeel van het Gerechtshof in Den Bosch is leidend, aldus advocaat-generaal. Het Gerechtshof veroordeelde Ismo vorig jaar tot een boete van 1.500 euro, waarvan hij nog slechts vijfhonderd euro moest voldoen. Ook moest hij zijn clip van Youtube afhalen. Later bleek dat hij hiertoe niet verplicht was. De Marokkaans-Nederlandse rapper deed in zijn nummer Eenmans antisemitische en anti-homoseksuele uitlatingen. ‘Ik haat die fucking Joden nog veel meer dan de nazi’s’ en ‘Flikkers geef ik geen hand’, rapte hij.

Eerder oordeelde de rechtbank in Breda, de woonplaats van Ismo, dat uit de rest van de tekst voldoende duidelijk zou zijn dat het om Joden en homoseksuelen zou gaan. Bovendien zou de zanger zich mogen beroepen op zijn artistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie (OM) ging daarom in hoger beroep. Het Hof oordeelde anders dan de rechtbank en legde Ismo wel een straf op, die vervolgens met zijn advocaat in cassatie ging. De advocaat-generaal onderschrijft nu het oordeel van het Hof en adviseert de Hoge Raad om de straf in tact te laten. Zijn conclusie is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is om dit wel of niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket is een zelfstandig en onafhankelijk onderdeel van deze rechterlijke organisatie.

De strafzaak liep nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en homobelangenorganisatie COC in 2015 aangifte tegen Ismo hadden gedaan om zijn teksten in de song. Beide organisaties waren vorig jaar verbaasd om de uitwerking van de straf, die begin 2017 na ruim twee jaar procederen werd uitgesproken. “Dit is een klap in het gezicht voor iedereen die zich door deze meneer beledigd voelt”, aldus een woordvoerder van het CIDI tegen BN-De Stem. De Joodse belangenclub ging onderzoeken wat haar juridische mogelijkheden zijn om de clip alsnog offline te krijgen, maar zonder resultaat.

De rapper heeft altijd gezegd dat zijn teksten verkeerd worden uitgelegd en enorm zouden worden opgeblazen door media als PowNews. Ismo voor de rechter in Breda: “Wie hiphop luistert of een beetje van de straat is, weet dat flikkers slang is voor onbetrouwbare mensen. Je weet toch. Figuren die je iets flikken. Ik héb niks tegen homo’s. Al ben ik eerlijk, man. Ik heb er ook niks méé. Maar, daar ging die tekst helemaal niet over.” Het nummer was ook niet tegen alle Joden gericht. “Ik heb het over die Joden. Over zionistische Joden. Zij zorgen ervoor dat er niets overblijft van Palestina.”

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X