Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Ierse studentenunie sluit zich bij BDS aan

De Union of Students in Ierland heeft zich deze week aangesloten bij de anti-Israëlische beweging Boycots, Desinvesteren en Sancties (BDS). Dit gebeurde kort nadat de belangrijkste lerarenvakbond van het land zich ook bij BDS had aangesloten. De studentenunie vertegenwoordigd zeker 374.000 Ierse universitaire studenten. De motie om angehaugt te raken aan BDS werd in de stad Galway aangenomen door zo’n 250 studenten die voor stemden. Bijna niemand stemde tegen.

“De studenten van Ierland hebben vandaag het historische besluit genomen om zich achter het Palestijnse volk te scharen,” zei voorzitter Michael Kerrigan van de Studentenunie. Niet alleen volgen de studenten hun docenten, maar ook de Trinity College Dublin’s Students’ Union, die zich vorige maand al committeerde aan BDS. Volgens deskundigen denken de Ierse studenten en docenten dat de ‘bezetting’ van de Palestijnse gebieden hetzelfde is als de vijfhonderdjarige Britse overheersing, die tot 1921 duurde. Ze vergelijken de Israëli’s met de Engelsen die Ierland bestuurden.

In Ierland is de laatste maanden veel meer debat over BDS. In de Ierse Senaat werd in januari nog gesproken over een voorstel voor een verbod op handel met Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Omdat de senatoren er nog niet uit waren, schoven ze de motie op de lange baan. Dit kwam onder meer door tegenstand van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de Ieren had opgeroepen het voorstel niet aan te nemen. Eerder gaf de Ierse regering al aan de relatie met Israël juist te willen uitbouwen.

Niet iedereen in Ierland staat achter de BDS-beweging, die op het hele eiland discussie en tegenstellingen oproept. De Bank of Ireland, de oudste bank in Ierland, heeft de rekening van de boycot-beweging in 2016 opgeheven na invoering van federale anti-BDS wetgeving in de Verenigde Staten. Banken in Engeland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en andere landen hadden de rekeningen van de boycot-beweging al eerder opgeheven.

De Ierse BDS-beweging is één van de meest vijandige ten opzichte van Israël. Kort na de dood van oud-president Shimon Peres van Israël publiceerde de Ierse tak van de beweging een verklaring waarin Peres een ‘onbestrafte oorlogsmisdadiger’ werd genoemd, die verantwoordelijk was voor ‘apartheid’. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X