‘Namenwand’ komt aan de Weesperstraat

namenwand holocaustmonument wertheimpark liebeskind
holocaustnamenmonument.nl (dv)

De veelbesproken namenwand – of Holocaustmonument – zal in een plantsoen tussen de Hermitage en de Weesperstraat in Amsterdam gaan verrijzen. Dat meldt althans de Volkskrant vandaag op basis van informatie van ‘ingewijden’.

De voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, Jacques Grishaver, liet in november vorig jaar aan burgemeester Eberhard van der Laan al weten, dat de voorgenomen namenwand niet per se meer in het Wertheimpark hoefde te komen. Grishaver schreef toen aan Van der Laan dat ‘de groenstrook in de Weesperstraat’ wat hem betreft ook in aanmerking kon komen voor de wand. Uit de brief: ‘De projectleider van het Holocaust Namenmonument, Piet Polderman, attendeerde mij recent op de groenstrook in de Weesperstraat ter hoogte van de Protestantse Diaconie. Comitéleden hebben het bekeken en vinden de plek een aanvaardbaar alternatief voor het Wertheimpark’.

Kennelijk heeft de burgemeester nu besloten dit voorstel aan het Amsterdamse bestuurscollege en de gemeenteraad voor te leggen, zo moet nu geconcludeerd worden uit het artikel in de Volkskrant. Dat er op de voorgestelde plek al een oorlogsmonument staat, wordt niet gezien als een heel groot probleem. Het omstreden ‘Monument van Joodse Erkentelijkheid‘, het eerste oorlogsmonument dat – in 1950 – in Amsterdam werd onthuld, zal hiervoor moeten wijken. De muur, met bovenaan een grote Davidster, is destijds geplaatst als blijk van dank aan Amsterdammers die tijdens de oorlog Joden hebben geholpen. Het kunstwerk is echter nooit door de Joodse gemeenschap omarmd, omdat het voorbij ging aan het memoreren van Joodse slachtoffers.

Officieel doet niemand nog uitlatingen over de locatie en over de vraag wat er moet gebeuren met het dankbaarheidsmonument aan de Weesperstraat. Van de buurt wordt nauwelijks weerstand verwacht. Nabestaanden van de ontwerper van het bestaande bouwwerk, beeldhouwer Johan Gustaaf (Jobs) Wertheim, denken volgens de Volkskrant uiteenlopend over wat er met het monument moet gebeuren. Grishaver noemt het ‘het meest afschuwelijke monument dat er over de Jodenvervolging bestaat’.

De eerder gekozen locatie in het Wertheimpark, stuitte op veel weerstand van omwonenden en van de familie van Jan Wolkers, wiens spiegelmonument ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden in het concentratiekamp Auschwitz zich daar al bevindt.

Het ontwerp voor de imposante namenwand is van de befaamde Pools-Amerikaanse architect Daniel Liebeskind. Zijn vierhonderd meter lange wand van blauw beton heeft een slingerende vorm. Op de wand zullen de namen worden gegraveerd van alle 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Sjoa werden vermoord.

Monument van Joodse Erkentelijkheid
Het ‘Monument van Joodse Erkentelijkheid’ aan de Weesperstraat.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Namenwand’ komt aan de Weesperstraat