Honderden mensen gedenken Sami Bar-On, de onverzettelijke eigenaar van HaCarmel

FB

In het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam hebben enkele honderden mensen afscheid genomen van Sami Bar-On. De restauranteigenaar overleed vorige week tijdens een vakantie in zijn geboorteland Israël. Hij werd 67 jaar.

Sami Bar-On en zijn restaurant kregen landelijke bekendheid door een serie aanslagen en bedreigingen. Vorig jaar nog legde een man een nepbom voor de deur. De dader, Hassan N., is daarvoor veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Daarnaast kreeg het restaurant regelmatig dreigtelefoontjes. “Maar Sami boog nooit voor terreur en ging koppig door”, zegt de Joodse Amsterdammer Shmuel Spiro in een interview met De Telegraaf.

Spiro was een van de honderden bezoekers bij de herdenking in HaCarmel aan de Amstelveenseweg. Zo’n zevenhonderd mensen staken een kaarsje aan om Bar-On te gedenken. Onder de bezoekers waren ook minister Dilan Yeşilgöz van Justitie, de Israëlische ambassadeur in Nederland Hans Docter, en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Halsema noemde Sami Bar-on ’eigenzinnig, onverzettelijk en iemand met de hart op de tong’, schrijft de krant.

Ook minister Yeşilgöz uitte haar bewondering voor het doorzettingsvermogen van de Amsterdamse restauranteigenaar. “Hoe hij hier stond, en zich niet liet wegpesten, daar heb ik zo ongelofelijk veel respect voor. Zijn dood is een enorm verlies voor Amsterdam en Nederland.”

Zijn zoon Daniel Baron heeft nog geen besluit genomen over de toekomst van HaCarmel. Het restaurant blijft in ieder geval nog een jaar open.

Lees ook:
Sami Bar-On – eigenaar HaCarmel – is niet meer.
Tijdens een vakantie in zijn geboorteland Israël is Sami Bar-On overleden, de eigenaar van het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. In de afgelopen jaren werd de zaak verscheidene malen belaagd en aangevallen. Bar-On gaf nooit op en wilde zijn bedrijf kosten wat kost open houden. De klap en het verdriet in de familie en gemeenschap over het wegvallen van de restauranthouder zijn groot. Op social media uiten mensen hun verdriet. De dappere Bar-On zal worden gemist.

Categorie:

Home » Nieuws » Honderden mensen gedenken Sami Bar-On, de onverzettelijke eigenaar van HaCarmel