Honduras erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël, ambassade blijft in Tel Aviv

wiki

Honduras erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dat heeft de regering van het Midden-Amerikaanse land bekend gemaakt. De Hondurese president Juan Orlando Hernandez brengt vrijdag een officieel bezoek aan Israël om in Jeruzalem een diplomatieke post te openen. Het kantoor moet gezien worden als een verlengstuk van de ambassade, die in Tel Aviv blijft. Honduras volgt de weg van andere Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, die Jeruzalem nu ook als hoofdstad erkennen. De Verenigde Staten besloot onder president Donald Trump als eerste om deze gang te maken.

In een communiqué van het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gezegd dat Israël voorstelde om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Maar daar zien de Hondurezen voorlopig van af. Het Israëlische voorstel wordt momenteel ‘in het licht van de nationale en internationale context geanalyseerd en geëvalueerd’, zo heet het. Mogelijk wil Honduras geen protesten of problemen zoals andere Latijns-Amerikaanse landen eerder wel kregen. Zo werd Paraguay door de Palestijnse Autoriteit onder druk gezet toen dat land Jeruzalem erkende en zich voornam een ambassade in die stad te openen. Na een regeringswissel in Paraguay werd van deze voornemens afgezien.

De VS verhuisden in mei 2018 hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. President Trump kwam zo een van zijn campagnebeloften na. Het besluit en de verplaatsing werden door de Israëli’s toegejuicht, maar door de internationale gemeenschap grotendeels veroordeeld. De positie van Jeruzalem is een van de meest lastige punten in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Die laatste claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Israël stelt dat heel Jeruzalem de hoofdstad van het land is. Hier zijn Trump, maar ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het mee eens.

Lees ook:
Ambassade Guatemala ook naar Jeruzalem

De ambassade van Guatemala in Israël zal, net als de Amerikaanse ambassade, van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen. Dat heeft de regering van het Midden-Amerikaanse land bekendgemaakt. De exacte verhuisdatum is 16 mei 2018, zo is vooralsnog bekend. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Honduras erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël, ambassade blijft in Tel Aviv