Hongarije bouwt samen met Israël en Duitsland gevechtsdrones

Viktor Orbán. Foto: A. Santos/PR, Assinatura de atos Internacionais, wikipedia commons

Honagrije, Israël en Duitsland slaan de handen ineen en gaan samen gevechtsdrones produceren. De fabriek voor de drones is door premier Viktor Orbán geopend in Zuidwest-Hongarije. Dat deed hij samen met vertegenwoordigers van Israël en Duitsland. Door het delen en verkopen van haar drone-techniek levert Israël een steeds substantiëlere bijdrage aan het Europese militaire arsenaal. Tegelijkertijd kopen steeds meer Europese landen nieuwe wapensystemen in Israël.

UVision

Tijdens de openingsceremonie van de fabriek, in het plaatsje Zalaegerszeg, zei Orbán: “Als ik zou horen over een land dat militaire technologie produceert en ontwikkelt samen met Duitsers en Israëli’s, dan zou ik wel twee keer nadenken voordat ik me met hen bemoei. En dat is goed nieuws voor elke Hongaar.” De onbemande vliegtuigjes worden geproduceerd met technologische kennis van het Israëlische defensiebedrijf UVision.

Rheinmetall

In de nieuwe fabriek heeft de Hongaarse regering een minderheidsbelang van 49 procent. De rest behoort het Duitse militaire technologieconcern Rheinmetall. De investering hoort bij het beleid van Orbán om de Hongaarse krijgsmacht suit te breiden en de productie van de militaire uitrusting te verhogen. Binnenkort opent in Centraal-Hongarije een van de modernste munitiefabrieken van Europa, aldus de premier. Ook die is in handen van Rheinmetall.

Oekraïne

Orbán stelde ook trots te zijn op de gevechtshelikopterfabriek van Airbus die van Tsjechië naar Hongarije is verplaatst. “De oorlog in Oekraïne heeft onze vastberadenheid alleen maar versterkt,” zei hij. In tegenstelling tot andere NAVO-landen wil Hongarije minstens twee procent van zijn bruto binnenlands product aan defensie besteden, aldus Orbán. Tegelijkertijd is hij erg kritisch over de strategie van het westen in de Oekraïne-oorlog en pleit hij voor vrede met Rusland, waarvan Hongarije als een van de weinigen nog gas koopt.

Lees ook:
Strijd om Synagoge in Boedapest tussen Chabad en orthodoxen

In de Joodse gemeenschap van Hongarije is onrust ontstaan nadat een nieuwe eigenaar van de synagoge in de Kazinczystraat – een van de grote sjoels van de stad – de deuren vorige maand sloot voor sjoelgangers. Sindsdien komen orthodoxe Joden bijeen om voor de deur op straat te bidden. Een man bad vorige week van op een omgevallen vuilnisbak op straat, terwijl zijn gebedenboeken op de motorkap van een auto lagen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Hongarije bouwt samen met Israël en Duitsland gevechtsdrones