Hongarije weigert producten Israël te labellen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Hongarije zal geen producten uit de West Bank en de Golan Hoogvlakte etiketteren. Dat heeft de Hongaarse minister Peter Szijjarto (Fidesz) van Buitenlandse Zaken en Handel gezegd. Boedapest legt daarmee als eerste het besluit van de Europese Commissie naast zich neer. De Commissie nam vorige week de beslissing om alle 28 EU-lidstaten ertoe te verplichten bepaalde producten uit Israël te labellen, omdat het volgens de Commissie gaat om dingen uit bezet gebied.

Szijjarto is op bezoek in Israël en ontmoette onder meer premier Benjamin Netanyahu. De minister vindt het etiketteren van deze producten ‘irrationeel’ en stelt dat het niet bijdraagt aan het oplossen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij vertelde echter niet hoe Hongarije de verplichtende maatregel uit Brussel wil tegengaan. Eerder al stelde Nederland vast er niet onderuit te kunnen. De Hongaarse politicus mocht maandag spreken in de commissie van Buitenlandse Zaken in de Knesset, het Israëlische parlement. Bij de vergadering was ook Lars Faaborg aanwezig, de permanente vertegenwoordiger van de EU in Israël.

De Hongaar riep de EU op om de samenwerking met Israël te intensiveren. Met name op het gebied van technologie, expertise en het bestrijden van terreur. Volgens Szijjarto zijn de aanslagen in Parijs een ‘wake up call’ en moeten de grenzen van de EU potdicht. Hongarije was deze nazomer het eerste EU-land dat zijn grenzen sloot voor vluchtelingen.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Hongarije weigert producten Israël te labellen