Jonathan Pollard op borgtocht vrij

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Joodse Amerikaan Jonathan Pollard (61), die in Amerika levenslang vast zit voor spionage en het verkopen van geheimene legerinformatie aan Israël, komt volgende week vrijdag op borgtocht vrij. Dit hebben de de Amerikaanse autoriteiten bekend gemaakt. Volgens de advocaten van Pollard zal hij de Amerikaanse president Obama vragen om clementie en toestemming om na zijn vrijlating naar Israël te gaan. Eén van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijheid is, dat hij de eerste vijf jaar niet naar het buitenland mag reizen. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal Obama niet op het verzoek ingaan ‘omdat Pollard erg zware misdrijven heeft gepleegd’.

De vervroegde vrijheid van Pollard is het werk van de borgtocht-commissie in Amerika. Leden van de commissie hadden tijdens de hoorzitting geen bezwaar tegen de vrijlating en namen zijn gedrag in de gevangenis mee in hun beslissing. Verder denken ze dat hij na zijn vrijlating waarschijnlijk geen nieuwe misdaden meer zal plegen. Ook zit al dertig jaar van zijn straf erop: dit is het minimum om vervroegd in vrijstelling te komen. Pollard zal op vrijdag 20 november vrij komen, omdat de Butner gevangenis in North Carolina, waar Pollard vast zit, geen gevangenen vrijlaat in weekenden en op feestdagen.

Pollard werd in 1985 opgepakt en in 1987 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het spioneren voor de staat Israël. Hij had de informatie ingewonnen tijdens zijn dienstjaren bij de Amerikaanse inlichtingendienst van de Marine. Dankzij de gegevens van Pollard kon de Israëlische luchtmacht het Palestijnse hoofdkwartier in Tunis bombarderen. De Amerikaan werd tijdens zijn hechtenis orthodox-Joods. In 1995 ontving hij het Israëlisch staatsburgerschap. Dit is één van zijn redenen om na zijn vrijlating naar het Beloofde Land te willen gaan.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Jonathan Pollard op borgtocht vrij