Hoofd Anglicaanse kerk: toon berouw tegen de Joden

Het wordt tijd dat christenen meer berouw en compassie tonen tegenover Joden. Ze moeten zich meer bewust zijn van de rol die de Anglicaanse kerk heeft gespeeld ten opzichte van de vervolging van Joden. Dat heeft Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en tevens het hoofd van de Anglicaanse kerk, gezegd na het verschijnen van een document. In het rapport maant het Engelse kerkgenootschap haar volgelingen ertoe ‘zich bewust te zijn van de moeilijke geschiedenis van de twee geloven’.

Dialoog tegen Jodenhaat
Het document is onder meer gemaakt vanwege de aandacht voor het groeiende antisemitisme in Groot-Brittannië. In het rapport ‘Gods onfeilbare woord’ staat dat ‘de christelijke theologie een rol speelde bij de stereotypering en vervolging van het Joodse volk, die uiteindelijk heeft geleid tot de Holocaust’. De schrijvers van het document willen dat christenen de dialoog met Joden aangaan, onder andere om Jodenhaat tegen te gaan. Volgens kerkbestuurder Welby is het daarom van groot belang dat christenen zich bewust zijn van het beladen verleden.

Bloedsprookje
In het verre verleden heeft ook de Anglicaanse kerk wreedheden tegen de Joden gegaan. Vanuit de Engelse kathedralen werd in de Middeleeuwen het zogenoemde ‘bloedsprookje’ verspreid. Volgens deze duistere mythe zouden de Joden christelijke kinderen ontvoeren en doden om hun bloed te gebruiken voor religieuze rituelen. In het rapport wordt onderkent dat die beschuldiging heel Europa doorging waardoor niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook op het continent vele Joden werden gedood.

Opperrabbijn is kritisch
Volgens de Britse opperrabbijn Ephraïm Mirvis is het rapport van de Anglicaanse kerk niet helemaal correct. Hij mocht het nawoord schrijven. Daarin stelt hij het zonde te vinden dat er geen afstand wordt genomen van christenen proberen te bekeren. Mirvis wijst op de Rooms-Katholieke kerk. In 2015 nam die afstand van elke van christenen tot het bekeren van Joden. ‘Het is alsof we samen een nieuw gebouw aan het bouwen zijn, terwijl een klein deel van de bouwers bewust bezig is om de funderingen van het gebouw te verzwakken’, schrijft Mirvis, die met het ‘bouwen van een nieuw gebouw’ doelt op de goede samenwerking tussen Joden en Anglicanen.

Over de Kerk van Engeland
De Anglicaanse kerk was voor 1534 verbonden aan de kerk van Rome, maar werd in dat jaar zelfstandig omdat de Engelse koning Hendrik VIII opnieuw wilde trouwen. Het celibaat van de katholieken stond hem in de weg en daarom scheidde de Anglicaanse kerk zich af. Sindsdien is de kerk zelfstandig en staat het Britse staatshoofd officieel aan het hoofd van de kerk. Anno 2019 is dat koningin Elizabeth II. De ‘Kerk van Engeland’ heeft tegenwoordig ongeveer 13,4 miljoen leden. De gehele Anglicaanse wereldgemeenschap heeft naar schatting circa 85 miljoen leden.

Lees ook:
Prins Charles houdt receptie voor Britse overlevers Sjoa

Dit gebeurde in de grote hal van Sint James’ Palace in Londen, waar de zaal helemaal vol zat. In plaats van een speech te houden voor zijn honderd genodigden, wilde Charles op een informele manier met de aanwezigen spreken. De mensen zaten aan tafels met maximaal vijftien personen met telkens een lege stoel.

Categorie: |

Home » Nieuws » Hoofd Anglicaanse kerk: toon berouw tegen de Joden