Hooggerechtshof Verenigde Staten: Jeruzalem is niet Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Ari en Naomi Zivotofsky dienden in 2003 de eis om de wet  uit te voeren in nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verzoek bij de aanvraag voor het paspoort van hun pasgeboren zoon Menachem om achter de geboorteplaats Jeruzalem,’ Israël’  in te vullen, had afgewezen. Volgens het ministerie “op grond van een al lang bestaand beleid van alleen de notering ‘Jeruzalem’.”  De ouders vechten inmiddels tien jaar een verbeten juridische strijd, niet alleen voor hun zoon maar ook voor vijftigduizend, in Jeruzalem geboren, andere  Amerikanen. In de strijd  is het doel tot een politieke strijd verworden om Washington te dwingen Jeruzalem te erkennen als soeverein Israëlisch grondgebied. Een groep Amerikaanse congresleden betuigen openlijk hun steun en eisen erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.  

De omstreden wet werd in 2002 aangenomen  door het Amerikaans Congres en getekend door president George W. Bush, met daarin de volgende passage; “voor doeleinden van registratie van geboorte, certificering van nationaliteit, of door uitgifte van een paspoort van een Amerikaans staatsburger geboren in de stad Jeruzalem, zal de secretaris op verzoek van de burger of wettelijke voogd van de burger, de geboorteplaats noteren als Israël.”

Volgens het Hof is de wet echter in strijd met de Amerikaanse politiek. Het Amerikaanse Hof van Beroep oordeelde dat de president van de Verenigde Staten  – en niet de wetgevers –  als enige bevoegd is om te zeggen wie de historische heilige stad opeist. In de Amerikaanse regering heeft de president ” uitsluitend de bevoegdheid om te bepalen of een buitenlandse soevereiniteit is erkent,” oordeelde Rechter Karen Henderson.

Sinds de oprichting van Israël in mei 1948 hebben de Verenigde Staten  geen standpunt bepaald over de status van Jeruzalem, waardoor het als een van de meest netelige kwesties is in de vredesbesprekingen.

Israël verklaarde Jeruzalem tot hoofdstad in 1950. Het is de locatie van het presidentsgebouw, het parlement, het Oppergerechtshof en de meeste ministeries. De status als hoofdstad is niet internationaal erkend en de meeste ambassades zijn gevestigd in Tel Aviv. De Palestijnse Autoriteit beschouwt Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat en houdt een betwist kantoor in het Oriënt House. De Verenigde Staten houden vast aan het ‘corpus separatum’ uit het Verdelingsplan. Deze term verwijst  naar het delingsplan van de Verenigde Naties uit 1947, waarin Jeruzalem gedurende tien jaar een internationale status zou krijgen.

Categorie:

Home » Nieuws » Hooggerechtshof Verenigde Staten: Jeruzalem is niet Israël