Imam houdt omstreden preek over Israël in Rotterdamse moskee

Spreekplaats in de Ettaouhid-moskee (YouTube)

Imam Mohamed Bouzariouh van de Ettaouhid-moskee in Rotterdam heeft de terreuraanvallen van Hamas van 7 oktober als daad van verzet neergezet, aldus De Telegraaf. Hij deed dat in het vrijdaggebed van 27 oktober. Hij sprak van ‘onze broeders, het verzet in Palestina’, daarmee onder meer doelend op Hamas. Ook sprak hij van ‘de zionisten’ die van plan zijn de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem te vernietigen. Het CIDI stelt dat de imam aan opruiing doet.

‘Deporteren’

De preek van Bouzariouh vond deels in het Nederlands plaats. In dat gedeelte verspreidde hij onder meer complottheorieën, zoals de ‘afspraak of een planning’ dat de Palestijnen zullen worden ‘gedeporteerd’ door Israël, de buurlanden en de grote mogendheden. Volgens De Telegraaf noemde hij de terreuraanval van 7 oktober ‘een daad van het verzet, dat iets gedaan heeft om de genocide te stoppen, om de vernedering in de Al-Aqsa moskee te stoppen’.

Complottheorieën

Daarmee zal het echter niet stoppen, meent de imam. De Al-Aqsa-moskee zal kapot gemaakt worden door ‘de bezetter, de kolonisten’. “Dan komt Medina aan de beurt. Dan komt Mekka aan de beurt. Maar onze broeders, het verzet in Palestina, heeft dat een halt toegeroepen,” doelend op de terreurdaden van Hamas. Volgens hem is er een afspraak tussen Israël en ‘omringende landen en de grote mogendheden om weer Palestijnen te deporteren zoals dat eerder ook is gebeurd. Om het laatste stukje waar nog Palestijnen, namelijk Gaza, wonen om die weer te deporteren naar de omringende landen’.

Kolonialisering

Ook sprak Bouzariouh zijn voornamelijk Marokkaanse toehoorders aan over de kolonialisering van Marokko en Algerije van weleer door Frankrijk. “Het gaat erom dat wij ons wenden om deze onrechtvaardigheid te stoppen, om de verwoesting van Palestina en de moordmachine tegen onze broeders in Gaza te doen stoppen,” aldus de imam. Hij riep de moskeegangers op om te bidden en de Gazanen bij te staan met ‘de legitieme middelen die volgens de wet toegestaan zijn’ zoals demonstraties.

Inplanten

Als het aan Bouzariouh ligt, moeten zijn toehoorders hun familie, kennissen en netwerk de juiste informatie geven. “En onze kinderen weten niets van de Palestijnse zaak. Ze weten heel weinig,” zei de geestelijke. Als het de huidige generatie niet lukt om ‘Palestina te bevrijden’ dan is het ‘aan de generatie die na ons komt’, de kinderen, aldus de imam. “Dan moeten wij het wel in hun gaan planten zodat zij later het juiste doen.” In de tijden van de Profeet zijn er ook beproevingen geweest, aldus Bouzariouh. “Op het moment dat wij die overwinning verdienen, dan zal die komen.”

‘Haatimam’

Directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) werd door De Telegraaf gevraagd om een reactie. Zij spreekt van ‘een haatimam’ die aan opruiing doet en geen podium moet krijgen. Het moskeebestuur moet dit veroordelen en er afstand van nemen, aldus Mestrum. “Hier moet tegen opgetreden worden. Met dit soort religieuze leiders worden de haatgevoelens en polarisatie verder aangewakkerd.” Israël voert een strijd tegen Hamas en niet tegen moslims. “Deze man liegt, hitst op en is een gevaar voor de openbare orde en veiligheid.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Imam houdt omstreden preek over Israël in Rotterdamse moskee