Angst en onrust heersen in Joods Den Haag

Marianne van Praag, rabbijn LJG Den Haag (YouTube)

Leden van de Joodse gemeenschap in Den Haag maken angstige en onrustige tijden door. Velen voelen zich onveilig. Onder andere het Joods monument in het centrum van de Hofstad is beplakt met anti-Israëlische stickers. Rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Den Haag vertelt over hoe het met haar kehilla gaat.

Verschrikkelijk

“‘Het is één groot drama, met alleen maar verliezers. We hebben al veertig jaar bewaking, maar die is nu nog verder opgeschroefd,” zei Van Praag tegen Den Haag FM, nadat haar gevraagd werd naar de situatie. Veel Joodse Hagenaars voelen zich niet langer veilig. “We zijn er dag en nacht mee bezig, want iedereen heeft wel kennissen of vrienden of familie in Israël. Allemaal kennen we wel mensen die ontvoerd, gesneuveld of echt vermoord zijn. Het is zo verschrikkelijk.”

Geen onderscheid

Van Praag noemt het ‘een wanhopige situatie’. De één is wel bang en de ander niet. “Sommige mensen durven hun davidster niet meer in het openbaar te dragen.” Antisemitisme is er volgens haar altijd wel, maar door de oorlog tussen Israël en Hamas groeit dat aanzienlijk. “Nu merk je dat het weer in de mode is.” Mensen kunnen geen onderscheid maken tussen de Israëlische politiek en Joden in Den Haag. “In hun ogen zijn wij allemaal schuldig aan wat daar gebeurt. Waarom? Wat heb ik de mensen misdaan dat ik zo bejegend zou moeten worden.”

Sociale media

De rabbijn van de LJG Den Haag vervolgt: “Je kunt natuurlijk kritiek hebben op de Israëlische regering, ik ben het ook niet met hen eens. Maar zeggen dat Joden geen bestaansrecht hebben, is een heel ander verhaal.” Ze is blij niet op sociale media te zitten, zegt ze tegen Den Haag FM. “Ik krijg reacties doorgestuurd als ‘Hitler heeft zijn werk niet afgemaakt, jammer dat jullie niet vergast zijn.’ Dat is heftig.” Vorige week werd op X bekend dat het Joods monument in Den Haag werd beplakt met pro-Palestijnse stickers. Veel Joden zijn daarvan geschrokken

Extra beveiliging

“Al veertig jaar regelen we onze eigen bewaking en de laatste tien jaar wordt het gedaan vanuit de overheid. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat dat nodig is natuurlijk.” Vanwege de huidige toestand is de beveiliging nog meer opgeschroefd. Van Praag: “Je weet het gewoon niet, er hoeft maar één individu het in zijn bol te krijgen. De overheid neemt dit gelukkig heel serieus. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze ons alle medewerking verlenen hierbij.”

Interreligieuze contacten

De rabbijn wil in het interview ook focussen op wat er wel goed gaat. “Er zijn veel prachtige interreligieuze contacten in de stad en de burgemeester doet ontzettend zijn best om deze groepen bij elkaar te krijgen. Er gebeurt zoveel moois in de stad en we weten elkaar te vinden als het moet. Maar er zal altijd dat groepje mensen zijn die blindelings roepen en hun woorden baseren op haat. Die mensen ga je ook niet kunnen bereiken.”

Samen bidden

Samen met burgemeester Jan van Zanen (VVD) was er op 11 oktober een interreligieus gebed. Daar was onder meer rabbijn Awraham Soetendorp bij aanwezig. Van Zanen: “Ik vraag om begrip voor elkaar, een luisterend oor voor de ander, maar vooral ook een arm om de schouder. Een arm om de schouder voor iedereen die dat nodig heeft in deze moeilijke tijden.” Het was dezelfde burgemeester die daags na de terreuraanval van 7 oktober door Hamas geen Israëlische vlag op het gemeentehuis wilde uithangen.

Categorie: |

Home » Achtergrond » Joods Den Haag » Angst en onrust heersen in Joods Den Haag