Opperrabbijn Jacobs: geen Joodse evenementen aflassen

Opperrabbijn Jacobs bij Family7 (YouTube)

Opperrabbijn Binyomin Jacobs vindt dat er geen Joodse evenementen meer moeten worden afgelast. Dat geeft een verkeerd signaal af, zegt hij in een persbericht. “Bij vele Joden roept dat herinneringen op aan de jaren dertig,” aldus Jacobs, die doelt op de jaren voor de Sjoa. Hij doet met klem een oproep aan bestuurders om hierover na te denken.

Gaza-oorlog

Bestuurders van de Joodse gemeenschap, stichtingen met een Joodse signatuur en lokale bestuurders moeten geplande Joodse evenementen ondanks de Gaza-oorlog en het sterk oplevende en steeds meer zichtbare antisemitisme in Nederland, gewoon te laten doorgaan. Dat vindt opperrabbijn Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR).

Verkeerd signaal

In de afgelopen dagen en weken zijn belangrijke evenementen op sommige plaatsen in Nederland als gevolg van de Gaza-oorlog en het groeiende antisemitisme op last of met medeweten van lokale overheden en bestuurders afgeblazen, constateert Jacobs. “Hoe begrijpelijk dit ook moge zijn, het is en blijft een verkeerd signaal dat bij vele Joden herinneringen aan de jaren dertig oproept.”

Begrip

De opperrabbijn beklemtoont dat hij ‘naast de gebruikelijke nimmer aflatende antisemitische uitingen de laatste weken hartverwarmende reacties van wildvreemde landgenoten krijgt’. Hij zegt te begrijpen dat burgemeesters of andere openbaar bestuurders vanwege veiligheidsaspecten geneigd zijn Joodse evenementen af te gelasten.

Zero tolerance

“Een krachtdadiger optreden tegen antisemieten, bijvoorbeeld door op hen snelrecht toe te passen. zou een passender reactie zijn.” Jacobs wijst daarbij op het optreden van de Franse en Duitse overheden die hebben gekozen voor een zero tolerance-beleid. In Frankrijk en Duitsland worden antisemieten vervolgd, waarna in de rechtsgang een oordeel wordt gevormd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Opperrabbijn Jacobs: geen Joodse evenementen aflassen