Jacobs: ‘Pro-Israëlgeluid in Nederland lijkt te verstommen’

Opperrabbijn Jacobs bij Family7 (YouTube)

Opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) heeft zijn zorgen geuit over het pro-Israëlgeluid in Nederland, dat volgens hem na een week van oorlog lijkt af te nemen. Antisemitisme is er altijd geweest, alleen heeft het nu weer een andere gedaante. “Joden zijn nu de ‘zionisten,” aldus Jacobs in de show van het christelijke familiekanaal Family7. In het programma Uitgelicht ventileerde hij nog meer meningen.

Mutatie

“Het is meer boven de radar, het anti-Israëlgeluid,” zegt opperrabbijn Jacobs. Antisemisme is niet nieuw, antwoordt hij op een vraag of het erbij gekomen is. “Het is er altijd geweest, maar het neemt nu toe.” De Joden zijn nu ‘zionisten’. Hij ziet antisemitisme als een virus dat muteert. “Het is nu prachtig klimaat voor dat virus, want in Israël gebeurt er van alles.” Hij is ervan overtuigd dat het overgrote merendeel van de mensen in Gaza vrede wil.

Snotneus

De 15.000 mensen die zondag op de Dam stonden, waren opgejut. Zelf merkt hij het in de straat waar hij woont. “Daar wordt na mij geschreeuwd: Free! Free Palestine!” zegt hij. “Door een kleine snotneus van tien jaar, die niet eens weet wat hij zegt.” Hij laat het begaan, want hij kan er niets aan doen. Ook durft hij nog over straat. Hij wil hij zich niet anders kleden of zich anders voordoen. In het Nederland van nu moet hij zo over straat kunnen zoals hij gaat, aldus Jacobs.

Scholen dicht

Ook vindt Jacobs het onjuist dat de Joodse scholen afgelopen vrijdag en zondag gesloten waren. “Dat is toegeven aan,” zegt hij. Volgens hem was er geen reden om de scholen dicht te doen. De rabbijn heeft naar eigen zeggen gesproken met mensen die hoog zitten in de veiligheidsdiensten in Nederland. ‘Men heeft het toch gedaan, misschien om een boodschap uit te zenden. Nou, die dan toch overgekomen. Maar ik denk niet dat dat de goede boodschap is.”

Rutte gesproken

De Turkse en Marokkaanse gemeenschap in Nederland willen Hamas helemaal niet, aldus de opperrabbijn. Israël wil de terreurorganisatie uitschakelen, maar dat zal moeilijk worden, omdat de Palestijnse bevolking in Gaza ‘een soort levend schild’ is voor Hamas. Jacobs hoopt natuurlijk dat het goed komt. Van leden van de Nederlandse regering, onder wie demissionair premier Mark Rutte (VVD).

Categorie: |

Home » Nieuws » Jacobs: ‘Pro-Israëlgeluid in Nederland lijkt te verstommen’