Kind met pistool op pro-Hamas-demo in België

Kind met pistool, pro-Hamas-demo Brussel (Twitter, X)

In België is ophef ontstaan door een pro-Hamas-demonstratie waar een kind op de schouders werd genomen en een pistool in de lucht stak. De jongen schoot er niet mee, maar in de media en in debatten wordt er schande over gesproken. Zeker na de aanslag van een moslimterrorist op twee Zweedse supporters in Brussel. Zij gingen in kisten terug naar Zweden.

Gemaskerde mannen

Op Twitter (thans X) circuleren videobeelden van een gemaskerde menigte bij de Brusselse crèche ‘Les petits pas’ in de Marollen. Te zien is hoe de menigte een kind met een pistool omhooghoudt. De Brusselse politie veroordeelt de videobeelden, evenals politici uit zowel Vlaanderen als Franstalig België. Het gaat om circa vijftien gemaskerde mannen die bij de crèche samen kwamen en leuzen voor Hamas scandeerden. Ook werden er Palestijnse vlaggen en sjaals getoond.

Zweden

Het gezicht van de kleuter is eveneens afgedekt. Volgens de Brusselse politie is het schandalig dat deze demonstratie gebeurd is. “Deze beelden zijn duidelijk onaanvaardbaar. Het onderzoek loopt,” zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van de politie in de Brusselse zone Elsene. Het onderzoek loopt, maar de beelden zijn nu extra pijnlijk. Niet alleen vanwege de terreuraanval van Hamas in Israël, maar ook omdat België deze week zelf te maken kreeg met terreur: een IS-terrorist schoot twee Zweden dood.

Bethlehemplein

“Sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël en de tegenreactie, heerst er een broeierige sfeer in Brussel. Wanneer een burgemeester een extremistische betoging tolereert waar haat openlijk wordt gepredikt, is het hek van de dam,” zegt Brussels parlementslid voor N-VA Mathias Vanden Borre tegen Het Nieuwsblad. Hij deelde de beelden dinsdag via X deelde. Daarbij verwijst hij naar de betoging op het Bethlehemplein in Sint-Gillis, van zondagmiddag.

Verkiezingstaal

Vanden Borre: “Het lijkt erop dat extremisme uit een welbepaalde hoek wordt getolereerd uit schrik of electorale belangen. Dit is onaanvaardbaar, want het zet de deur open om over te gaan tot daden. De rechtsstaat moet versterkt worden en straffeloosheid bestreden. Daarvoor hebben we dringend een andere meerderheid nodig.” Hij doelt op een nieuwe regering in zowel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als op Federaal vlak. In beiden is zijn partij niet vertegenwoordigd. In 2024 zijn er verkiezingen in België.

Categorie: |

Home » Nieuws » Kind met pistool op pro-Hamas-demo in België