Imams roepen op tot deelname dodenherdenking en gedenken Joden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) vindt dat Nederlandse moslims moeten meedoen met de nationale dodenherdenking op 4 mei. De oproep van vandaag is bedoeld om morgen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Het was een oorlog waarin vele slachtoffers zijn gevallen en vele offers zijn gebracht. Een oorlog waar groepen mensen op basis van geloof en afkomst systematisch werden onderworpen aan onterende behandelingen, wrede onmenselijkheid, folteringen en uitroeiing; waaronder Joden, Sinti en Roma”, aldus woordvoerder Yassin El Forkani van het CMO. “Ook op dit moment, vinden enkele uren vliegen hier vandaan oorlogssituaties plaats vol moord, verkrachting, vernieling van bezit, eer en leven.”

“Vrede is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Daarom grijpen wij 4 mei aan om hierbij stil te staan, om zo de volgende dag de vrede en vrijheid te blijven waarderen, beschermen, verdedigen en versterken. Vrede moet je koesteren. Vrede is één van de heilige namen en eigenschappen van God”, aldus El Forkani. Naar het voorbeeld van profeten en engelen wensen de moslims elkaar in iedere ontmoeting vrede. “We dienen consequent te zijn in ons denken en handelen. Gun ‘de ander’ dezelfde vrijheid die je jezelf wenst.” Openheid en respect voor elkaar staat volgens het CMO centraal. “In alles wat wij doen, dienen we de gemeenschappelijke oorsprong van alle mensen als vertrek-en uitgangspunt te nemen, door open, geïnteresseerd en solidair te zijn en met bescheidenheid, geduld, waardering, begrip en tolerantie om te gaan met de culturele en religieuze diversiteit die de mensheid rijk is.”

Het CMO is onderdeel van het zogeheten Cairo-overleg tussen Joden, christenen en moslims. In de afgelopen maanden was het overleg in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei over de toekomst van de nationale dodenherdenking. De uitkomst daarvan is dat deze herdenking er alleen blijft voor de slachtoffers van de oorlog en niet zal zijn voor de daders. Ook is het Cairo-overleg dit jaar voor het eerst uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de nationale herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam. “Wij zijn diep geroerd over wat de samenwerking tussen het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Joodse Gemeenschap en de Raad van Kerken heeft bereikt”, aldus Hanneke Gelderblom-Lankhout namens de Joodse tak van het overleg. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Imams roepen op tot deelname dodenherdenking en gedenken Joden