Heibel in Tilburg om dodenherdenking

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Wereldpodium in Tilburg wil immigranten betrekken bij de herdenking, maar dat schiet in het verkeerde keelgat van TROTS of Tilburg, de gemeentefractie van Trots Op Nederland (TON).  De politieke partij heeft raadsvragen gesteld. TROTS wil dat het gemeentebestuur het Wereldpodium verbiedt om in de toekomst de traditie van dodenherdenking ‘onheus te gebruiken’. 

“Hiermee loopt Tilburg voorop in het schenken van een mondiaal sausje over een nationale herdenking”, aldus gemeenteraadslid Joost van Puijenbroek van TROTS. “Natuurlijk zijn de verhalen van vluchtelingen en immigranten die in hun thuisland niet veilig zijn aangrijpend en moeten deze gehoord worden. Maar dit moeten we niet vermengen met de Nederlandse traditie van dodenherdenking.” Enkele Tilburgers afkomstig uit Rwanda, Afghanistan en Servië gaan op 4 mei naar de herdenking bij de Heikese kerk en helpen bij de officiële kranslegging. Daarna vertellen ze ‘s avonds over hun persoonlijke oorlogsverhalen in het Factorium in Tilburg. 

In eerste instantie sloot ook de LJG Tilburg zich aan bij TROTS, maar sinds kort heeft de Liberaal Joodse Gemeente zich uit deze discussie terug getrokken. Woordvoerder Elma Groen: “Ik dacht dat de hele herdenking om de immigranten zou draaien, maar nu ik daadwerkelijk hoor hoe het programma in elkaar zit, vind ik het een heel goed plan. De bijeenkomst in het Factorium zit de herdenking helemaal niet in de weg, maar vult het juist geweldig aan. Misschien dat ik er zelf nog wel even langs ga.”

TROTS is een onderdeel van Trots Op Nederland, de politieke partij die Rita Verdonk oprichtte na haar gedwongen vetrek uit de VVD. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 haalde TON in een aantal gemeenten genoeg stemmen om gemeenteraadszetels te bezetten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, een aantal maanden na de raadsverkiezingen, verdween TON uit de Kamer. Verdonk vertrok later uit de politiek. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Heibel in Tilburg om dodenherdenking