Verzetsmuseum krijgt collectie uit kamp Dachau

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het gaat volgens het museum over een bijzondere schenking: de kampjas van de befaamde verzetsman en de deksel van een kist  waarin hij in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van de deksel heeft Boellaard een schaakbord getekend. Museumdirectrice Liesbeth van der Horst is erg blij met de aanwinst. “Boellaard was een prominent verzetsman. Hij werd extra bekend door een filmfragment uit mei 1945, waarin hij door de Amerikaanse bevrijders van kamp Dachau wordt geïnterviewd, en door de biografie over hem van Jolande Withuis die in 2009 werd bekroond met de Grote Geschiedenisprijs.”

Op de befaamde deksel staat ‘BL.ä’ en Boellaards kampnummer 100649.Van der Horst: “BL.ä  betekent Blockälteste, dat wil zeggen: de gevangene die verantwoordelijk is voor de gang van zaken in zijn barak. Vanwege die functie mocht hij  een kistje hebben voor persoonlijke bezittingen. Op zijn kampjas staat uiteraard ook zijn kampnummer en de rode driehoek, het kenmerk voor politieke gevangenen in de concentratiekampen”. 

Boellaard (1903-2001) was actief in de Ordedienst (OD), de verzetsgroep van voormalig militairen. In september 1941 – toen vele OD’ers werden gepakt – slaagde Boellaard  er in onder te duiken. Hij ontkwam zo aan het lot van zijn medestrijders, die na het eerste OD-proces werden gefusilleerd. Op 5 mei 1942 werd Boellaard na verraad toch gearresteerd. Tijdens zijn gevangenschap in het ‘Oranjehotel’  – de beruchte gevangenis in Scheveningen – werd Boellaard als enige Nederlander ooit  ondervraagd door de hoge Duitse nazi’s Himmler en Heydrich. Boellaard verbaasde hen door zijn standvastigheid.

Hierna zat hij drie jaar gevangen in Haren, Amersfoort, Natzweiler en in Dachau. Hij was een steun en toeverlaat voor zijn medegevangenen en zag het als zijn taak de politieke verdeeldheid onder de Nederlandse gevangenen te overbruggen. Ook na de oorlog bleef hij zich hiervoor inzetten. Boellaard stierf in 2001. Zijn kampcollectie werd aan het Verzetsmuseum geschonken door zijn zoon Willem Boellaard.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Verzetsmuseum krijgt collectie uit kamp Dachau