In Memoriam: Brusselse verzetsstrijdster Andrée Geulen (100) overleden

Andrée Geulen
Andrée Geulen (Beeld: US Holocaust Memorial Museum)

In Brussel is verzetsstrijdster Andrée Geulen overleden. Geulen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de verzetsgroep het Joods Verdedigingscomité zo’n tweeduizend Joodse kinderen in Brussel. Ze werd honderd jaar oud.

Andrée Geulen was tijdens de oorlog een jonge lerares in Brussel toen ze in 1942 besloot om lid te worden van de verzetsgroep het Joods Verdedigingscomité. De gele sterren die Joodse kinderen op haar school moesten dragen, vond zij zo verschrikkelijk dat ze niet anders kon dan in verzet te komen, vertelde ze later. Ook merkte ze dat de klassen steeds leger werden. Al snel ontdekte ze dat leerlingen met hun ouders en familie waren gearresteerd en weggevoerd.

De verzetsgroep slaagde erin duizenden Joodse kinderen te redden door hen te laten onderduiken. Ze kregen onderdak bij niet-Joodse families in de Limburgse Kempen en Vlaams-Brabant. Ook kloosters stelden hun deuren voor hen open. Voor de veiligheid van alle betrokkenen wisten de ouders nooit bij wie en waar de kinderen werden ondergebracht. De verzetsgroep hield wel een register bij. Daarin stond onder meer de geboortenaam van het kind, de naam van de oorspronkelijke familie en de aangenomen naam. Het idee was om hen als het weer veilig was, te herenigen met hun ouders.

Na de oorlog zag Andrée Geulen die hereniging als een belangrijke taak. Samen met hulporganisaties en overlevenden probeerde ze de ouders van zoveel mogelijk kinderen te vinden. Vaak bleek dat tevergeefs. De meeste ouders waren vermoord in een van de concentratiekampen. Als volwassenen bleven velen van hen contacten onderhouden met Andrée Geulen. En als zij dat wilden, hielp Geulen mee om hun voormalige onderduikadres terug te vinden.

Voor haar inzet is zij meermaals onderscheiden. In 2007 ontving zij in Israël het ereburgerschap van de Joodse staat. Bij die gelegenheid zei Geulen in haar toespraak: “Wat ik deed, was mijn eenvoudige plicht. Het was normaal om de wetten van de dag niet te gehoorzamen.” Vele jaren daarvoor, in 1989, kreeg zij de Yad Vashem-onderscheiding. De titel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ kreeg zij vanwege haar tomeloze en belangeloze inzet om Joodse kinderen te redden van vervolging door de Duitse bezetter.

Enkele maanden geleden werd ze nog benoemd tot ereburger van Elsene, een van de gemeenten die samen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen.

Andrée Geulen is honderd jaar oud geworden.

Categorie: | |

Home » Nieuws » In Memoriam: Brusselse verzetsstrijdster Andrée Geulen (100) overleden