In memoriam: verzetsman Harry Cohen (99)

Cohen-Kattenburg
Flickriver

Harry Cohen is op 99-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw Sieny zat de Joodse Cohen in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Nadat het Jodendom in Amsterdam door de nazi’s officieel was ‘opgeheven’ ging het echtpaar de onderduik in. Ze kwamen de oorlog door en gingen na de bevrijding in het buitenland wonen. Later keerde het echtpaar terug naar Nederland. Onder de titel Harry & Sieny: Overleven in verzet en liefde verscheen bij vorig jaar oktober bij uitgeverij Gibbon een dubbelbiografie over dit bijzondere echtpaar.

Fietskoerier
Harry Cohen werd op 2 februari 1920 geboren in Utrecht. Hij was het kind van Salli Cohen en Grietje Cohen-van Bergen. In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog werkte hij als jonge twintiger als fietskoerier voor de Joodsche Raad. Door zijn werkzaamheden kwam hij geregeld in de crèche aan de Plantage Middenlaan, waar hij medewerkster Sieny Kattenburg ontmoette. Zij speelde al een actieve rol bij het wegsmokkelen van Joodse kinderen uit de crèche wier ouders aan de overkant vaak in de Hollandsche Schouwburg verbleven, wachtend op deportatie naar het Oosten. Ook deze Joodse kinderen stonden op het punt om te worden weggevoerd.

De onderduik
Onder deze dramatische omstandigheden werd Harry Cohen verliefd op Sieny. In juni 1943 trouwde hij met haar. Zijn broers en hun gezinnen waren inmiddels opgepakt. Ook de Hollandsche Schouwburg werd ontruimd en de Joodsche Raad werd opgedoekt. Hetzelfde gold voor de crèche. Daarom moest het kersverse echtpaar meteen de onderduik in. In hun schuiladres – bij de familie Breyer in Nieuw-Vennep, wisten Harry en zijn vrouw de oorlog door te komen. Achteraf bleek dat Sieny en Harry honderden Joodse kinderen van de dood hebben gered. Trots waren zij daar niet op. Sieny werd haar hele lange leven peplaagd door de vraag of ze niet meer kinderen had kunnen wegsmokkelen.

Vertellen
Na de bevrijding stichtten ze een gezin en emigreerden ze naar New York. Later ging het paar met hun kinderen in Mexico wonen en in 1975 keerden ze terig naar Nederland. Eenmaal terug in Amsterdam vond Sieny de kracht om te vertellen over haar oorlogstrauma’s en het overlevingsverhaal. Er volgden talloze lezingen, bijeenkomsten en interviews. Harry stond haar altijd bij en vulde haar verhaal aan met zijn eigen ervaringen. Later gingen Harry en Sieny in het Joodse bejaardencentrum Beth Shalom in Amsterdam wonen. Tot aan zijn dood was Cohen tevens een groot fan van Sparta.

Levensverhaal
In hun laatste jaren lieten Harry Cohen en zijn echtgenote hun levensverhaal optekenen in het boek ‘Harry & Sieny, overleven in verzet en liefde’. Het eerste exemplaar van het boek van schrijfster Esther Shaya werd in ontvangst genomen door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Zij noemde het boek ‘van grote betekenis voor naoorlogse generaties’. Sieny Cohen overleed op 8 februari van dit jaar op 94-jarige leeftijd. Haar man Harry is op 28 augustus overleden. Hij werd 99 jaar en is weer herenigd met zijn Sieny.

Lees ook:
Joodse verzetsstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg (94) overleden

Oud-verzetsstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg is niet meer. Ze overleed in de nacht van 7 op 8 februari in Amsterdam op bijna 95-jarige leeftijd. Ze was al geruime tijd ziek.

Categorie: |

Home » Nieuws » In memoriam: verzetsman Harry Cohen (99)