Feyenoord in Israël met 0-3 te sterk tegen Hapoel Beër Sheva

YouTube

Een ruime overwinning zonder antisemitische spreekkoren. Dat was de uitkomst van de wedstrijd Feyenoord-Hapoël Beër Sheva van donderdagavond. In de voorronde van de Europa League plaatsten de Rotterdammers zich in Israël met een ruime overwinning. Doelpunten werden gemaakt door Orkun Kökcü, Steven Berghuis en Wouter Burger. Vooraf maakte de aanhang van Feyenoord duidelijk niets tegen Israël, Israëli’s of Joden te hebben, maar dat ze vooral tegen Ajax zijn. Ook hebben ze niets tegen Hapoël Beër Sheva.

In totaal reisden er zo’n tweehonderd fans en sponsors mee naar Beër Sheva, waar de tegenstander 1.650 kaarten ter beschikking had gesteld. De supporters werden in de stad opgevangen en naar het stadion begeleid. Rondom hun vak mochten geen supporters van Hapoël zitten. Iedereen had de thuiswedstrijd nog in het achterhoofd, waarbij de UEFA extra goed had opgelet op eventueel antisemitisme. In de Kuip gebeurde er vrijwel niets vervelends – er werden drie fakkels afgestoken en de daders werden beboet. Verder maakten de hooligans van Feyenoord in de aanloop naar de krachtmeting met Hapoël duidelijk niets tegen de club uit Israël of Joden te hebben, maar dat de spreekkoren en spandoeken van weleer tegen Ajax gericht waren.

Feyenoord speelde in Israël met dezelfde basisopstelling als thuis, waar met 3-0 gewonnen werd. In het begin kreeg Hapoël kansen, maar telkens stuitten de Israëli’s op doelman Kenneth Vermeer. Ook de Rotterdammers kregen in de eerste helft veel kansen. Vlak voor rust moest een man van Hapoël het veld verlaten. Maman botste tegen Ridgeciano Haps op, reageerde zich af en kreeg rood. In de tweede helft wist Feyenoord tot scoren te komen. Zo schoof het jonge talent Kökçü de bal beheerst in de verre hoek: 0-1. Berghuis maakte niet veel later de 0-2. De voor Kökçü ingevallen Burger speelde zichzelf vrij in de zestien en maakte een doelpunt, waarna er 0-3 op het scorebord kwam te staan.

Nu Feyenoord de Israëlische club heeft uitgeschakeld, is het geplaatst voor de Europa League. De loting voor de groepsfase vindt vrijdag om 13.00 uur in Monaco plaats.

Voor de uitwedstrijd in Israël zijn 1.650 kaarten beschikbaar, zo maakte de clubdirectie dinsdag bekend. De directie heeft ‘het legioen’ al opgeroepen om in Israël zuinig te zijn met anti-Joodse spreekkoren. Het is de vraag of de hooligans zich daar aan zullen houden.