Ingang kazerne Utrecht bezet door anti-Israël-activisten

De ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht, bezet (beeld: RTV Utrecht)

Een groep pro-Palestijnse demonstranten heeft zaterdag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht geblokkeerd. Ze zeggen zich te verzetten tegen ‘de Nederlandse medeplichtigheid aan de genocide in Gaza en het ongeremde militarisme van de Nederlandse staat’. Sommigen hebben zich vastgemaakt aan de kazerne. Nu het zomervakantie is op de universiteiten en hogescholen zoeken de anti-Israël-activisten andere plekken op, zo lijkt het. De aanwezige politie en marechaussee grepen niet in.

De groep pro-Palestijnse demonstranten verzamelde zaterdagmiddag bij de Dom en marcheerde richting de Kromhout Kazerne. Onderweg werd ‘Free free Palestine!’ en ‘From the river to the sea’ geroepen. Eenmaal bij het hoofdkwartier van de Landmacht aangekomen, ketenden mensen zich vast aan de ingang en zetten anderen tentjes op in het grasveldje. Weer anderen klommen op het dak. Het ging om honderden mensen in de stoet. De meesten droegen vermommingen en gezichtsbedekkingen.

‘Militaristisch’

De anti-Israël activisten vinden de Nederlandse staat ‘militaristisch’ en eisen onder andere dat de wapenhandel met Israël stopt. Ze verzetten zich tegen ‘de militaire, politieke en economische banden die de Nederlandse staat met Israël heeft’. Tegelijkertijd zeggen ze niets te verwachten van de huidige regering. Zodoende richten ze zich niet op het kabinet, maar op alle Nederlanders, waarvan ze hopen dat die ook ‘in verzet’ zullen komen. De meeste Nederlanders hadden op zaterdag andere dingen te doen.

Wapenverkoop

“Op dit terrein is de Defensie Materieel Organisatie gevestigd,” zegt een woordvoerder tegen het AD. “Hier wordt mogelijk gemaakt dat Nederland voor honderden miljoenen aan wapens koopt van Israël. Wapens die op Palestijnen zijn getest. Daarbij wordt hier ook het verkoopproces van wapensystemen en technologie aan autoritaire regimes die westerse belangen dienen gefaciliteerd.” Ze eisen een einde aan ‘de levering en inkoop van wapens en technologie van en aan Israël’ en het stoppen van ‘de explosieve groei van militaire uitgaven en de versoepeling van wapenexportregels’.

Blote voeten

Er werd muziek gespeeld en er waren anti-Israël-toespraken te horen. Er werd met schoenen en op blote voeten op het gras gedanst. De politie van Utrecht greep niet in. Ook de Koninklijke marechaussee kwam niet in actie. De groep is van plan om te blijven totdat alle eisen zijn ingewilligd. Vermoedelijk noopt het sluiten van de universiteiten en hogescholen, en het naar huis en op vakantie gaan van studenten in de zomer tot deze nieuwe actie. De vraag is hoe lang burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) van Utrecht de situatie bij de kazerne laat voortbestaan.

Negentien hectare

De Kromhout Kazerne werd in 2010 in gebruik genomen als hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Het terrein omvat bijna negentien hectare en heeft kantoren waarin onder meer het Commando Materieel en IT (COMMIT) en het Defensie Ondersteuningscommando zijn ondergebracht. Er zijn in totaal 3.300 werkplekken. Daarnaast zijn op het kazerneterrein sport-, vergader-, restaurant- en legeringsfaciliteiten te vinden. De oude Kromhout Kazerne werd in 2010 overgedragen aan de Universiteit Utrecht.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ingang kazerne Utrecht bezet door anti-Israël-activisten