Jongelui van Netzer op voorjaarsweekend in Hongarije

Netzer Nederland in Boedapest, mei 2024 (beeld: Netzer Nederland)

De Joodse jongerenvereniging Netzer Nederland was dit voorjaar een weekend op stap in het buitenland. Een grote groep reisde af naar Boedapest, ‘de stad waar Theodor Herzl is geboren, de op twee na grootste synagoge ter wereld staat en de prachtige muurschilderingen door de hele stad hangen’, aldus Netzer in een persbericht. Het werd een weekend om nooit te vergeten.

In mei was het zover en stapte 51 jongeren samen met één rabbijn op Schiphol aan boord van een vlucht naar Hongarije. Na aankomst in de jeugdherberg en het opbergen van de bagage was het tijd voor de eerste activiteit. Verschillende groepjes chanichiem (kinderen) gingen in Boedapest op zoek naar naar hun madrichiem (leiders), die op een historisch punt stonden. Op die manier kregen zeeen korte geschiedenisles over de stad en de mensen.

VR-experience

‘Na deze speurtocht gingen we avondeten en door naar een spannende VR-experience. Hier konden we allerlei interessante, muzikale en spannende VR-werelden beleven. Hierna keerden we weer terug naar de echte wereld en ons hostel en was het tijd om te gaan slapen’, schrijft het Netzer-bestuur in een bericht aan Jonet.nl. ‘Vrijdag begonnen we na het ontbijt met een bezoek aan de bekende Dohany Street Synagogue, waarnaast het geboortehuis van Theodor Herzl vroeger stond. We werden binnen rondgeleid en leerden veel over de synagoge’.

De gids vertelde de Netzer-jongeren over de stijl en bijzonderheden van deze sjoel, zoals de bima die vooraan staat in plaats van in het midden, en het grote orgel dat er staat. ‘Hierna liepen we naar buiten, waar een grote herdenkplaats is voor de Joden die zijn vermoord tijdens de Sjoa. Hier staat nu een grote metalen wilg die al deze mensen herdenkt en ook degenen die omgekomen zijn als verzetslieden.’

Joods leven

Vervolgens ging de groep naar het museum bij de synagoge, waar ‘een heleboel verschillende en hele oude Joodse voorwerpen tentoongesteld lagen en een beeld gaven over het Joodse leven uit Hongarije. Toen we alles gezien hadden gingen we lunchen waarbij de chanichiem in groepjes samen met twee madrichiem zelf lunch konden kopen en op eigen houtje de stad verder ontdekken’.

Bensjen

De jongelui uit Nederland sloten de vrijdag af door een sjoeldienst te bezoeken aan de Frankel Leo Synagoge, die zich in een appartementencomplex bevind. ‘We volgden gezamenlijk de dienst en op het einde konden wij zelf onze liedjes inzetten, die de hele synagoge meezong. Na de dienst was er een maaltijd samen met de Joodse gemeenschap van de sjoel, die we afsloten door op onze eigen stijl te bensjen met de hele gemeenschap’. 

Sziget

Op sjabbat was het in de Frankel Leo Synagoge tijd voor de ma’amad, de eigen Netzer-zaterdagochtend dienst. ‘Hier deden we een korte activiteit waar we met elkaar konden praten over hoe iedereen zich voelt in deze tijden van oorlog, protesten, etcetera. De chanichiem konden de madrichiem vragen stellen over de situatie en over wat ze ertegen konden doen. Toen we onze dienst hadden afgerond, gingen we met de tram naar het Margit Sziget-eiland op de Donau voor een picknick. Het was heerlijk weer’. 

Toer in de stad

Hierna volgde een rondleiding in de stad over de Joodse geschiedenis van Boedapest. ‘We liepen zo langs allerlei standbeelden, monumenten en andere plaatsen die hun verhaal vertelden over helden uit de Tweede Wereldoorlog of die slachtoffers van toen herdachten. De toer eindigde na twee uur bij het gebouw van HaNoar, een Hongaarse Joodse Jongerenvereniging zoals Netzer Nederland’.

Songfestival

Bij HaNaor werd samen havdala gemaakt, waarna een programma volgde waar de chanichiem konden kiezen uit activiteiten zoals Krav Maga, knutselen en dansen. Ook was hier een presentatie over hoe je een verdachte situatie goed herkent en hoe je deze het beste kan aanpakken. ‘We sloten deze dag af door pizza te eten en het Eurovisie Songfestival te kijken’, aldus het Netzer-bestuur. 

Terugvliegen

‘Zondag was helaas alweer de laatste dag van onze reis, maar we hebben er zeker alles nog uitgehaald met de tijd die we hadden. Zo hebben we een boottocht gedaan over de Donau die ons langs allerlei prachtige plaatsen bracht zoals de burcht van Buda of het Vigado Concertgebouw’. Na de tocht op de rivier was het tijd om in de jeugdherberg de tassen en koffers te pakken. Het was tijd om richting het vliegveld van Boedapest te gaan en naar Nederland terug te vliegen.

Over Netzer

‘De reis naar Boedapest was een prachtige en leerzame trip, waar we veel hebben opgestoken van de Joodse geschiedenis en het Joodse leven van de stad’. Netzer Nederland is de liberaal-Joodse en zionistische jongerenvereniging van Nederland. Tevens is het naar eigen zeggen de snelst groeiende Joodse jongerenvereniging van Nederland, met omgeveer tachtig actieve leden in de leeftijd van elf tot achttien jaar.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Jongelui van Netzer op voorjaarsweekend in Hongarije