‘Iran zal Joden in diaspora vermoorden na Israëlische aanval’

Opperste leider Ali Khamenei van Iran (Kremlin.ru)

Het regime in Iran is van plan om terreuraanvallen uit te voeren op Joodse doelen buiten Israël als dat land aanvalt. Er zouden al ‘moordcampagnes’ klaar liggen voor het doden van Joden in Europa indien Israël een aanval uitvoert op de Iraanse nucleaire faciliteiten. Dit meldt The Jewish Chronicle (JC) in een bericht. De Britse evenknie van Jonet.nl sprak met Catherine Perez-Shakdam. Zij is een van de weinige westerlingen die op audiëntie mocht ayatollah Ali Khamenei, waar haar over het moordplan zou zijn verteld.

Leiders in kaart

Volgens de JC is het een huiveringwekkend plan, waarin Joodse leiders in kaart zouden zijn gebracht, evenals waar buiten Israël te moeten toeslaan. Het gaat om Iraanse terreurcellen die zich in allerlei Europese landen zouden bevinden en die op Joodse gemeenschappen afgaan zodra Israël een nucleaire plek in Iran aanvalt. Perez-Shakdam: “Khamenei leek maar voor één ding bang: een Israëlische aanval. Hij gelooft in de bedreigingen van Netanyahu en hij weet dat Israël voorlopig militair superieur is.”

Rabbijnen doelwit

Perez-Shakdam werkte een paar jaar geleden als onderzoeker bij de Henry Jackson Society, een danktank die bijdrages leverde aan pro-Iraanse websites en het Russische propagandakanaal Russia Today (RT). In Iran was ze te gast als ‘vriend van het regime’ en werd ze geïnformeerd over het plan ‘om alle prominente ngo’s te identificeren die door Joden worden geleid’. Ook ontdekte ze dat de Iraniërs in kaart hebben gebracht welke Joden op belangrijke plekken actief zijn in het bedrijfsleven en wie de belangrijkste rabbijnen zijn. “Ze wilden erachter komen wat hun invloed was, waar ze met hun families woonden om hen te kunnen aanvallen.” 

Aanslagen verijdeld

Eerder onthulde directeur-generaal Ken McCallum van MI5 dat in Groot-Brittannië in een jaar tijd zeker tien Iraanse moordcomplotten zijn verijdeld. Hij zei er niet bij of het om Joodse doelen ging. Een woordvoerder van de Joodse Community Security Trust zei: “We weten al vele jaren dat Iran betrokken is bij het beramen van terreur tegen Joodse gemeenschappen, maar het is ronduit huiveringwekkend om dit zo duidelijk tot in detail te zien. Als mensen vragen waarom synagogen en Joodse scholen beveiliging nodig hebben, dan is dat een groot deel van het antwoord.”

Lees ook:
Beveiliging NIHS-instellingen in Amsterdam opgeschroefd

Joodse instellingen in Amsterdam met een orthodoxe signatuur of uitstraling krijgen extra beveiliging vanwege de aanslag in Wenen, eerder deze week. Dat heeft de driehoek van gemeente, politie en Justitie besloten na advies van Bij Leven en Welzijn, de beveiligingsorganisatie van Joods Nederland. Het gaat om de synagogen van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS). Ook de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in de hoofdstad is op zijn hoede, maar voelt zich niet onveilig. Hetzelfde geldt voor de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG).

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Iran zal Joden in diaspora vermoorden na Israëlische aanval’