Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël beschermt dorp in Syrië tegen IS

De Israëlische strijdkrachten (IDF) zetten een beschermoperatie op voor het dorp Hader, vlak over de grens in Syrië. Het Druzische dorpje wordt bedreigd door terroristen van IS, die mogelijkerwijs de Druzen zullen uitmoorden zodra zij de kans krijgen. In de ogen van de extremisten zijn de Druzen heidenen die het niet zouden verdienen te leven. In Israël woont ook een Druzische gemeenschap die volwaardige burgerrechten geniet.

Het IDF deed de toezegging tot bescherming van het dorp nadat grote commotie was ontstaan over het lot van de inwoners ervan, zo melden Israëlische media. Door een bomaanslag kwamen er vrijdag negen mensen om het leven. Daarna moesten Israëlische militairen ingrijpen toen zo’n tien Israëlische Druzen de grens met Syrië wilden oversteken. Ze wilden hun geloofsgenoten in Hader te hulp schieten. De grens ging dicht ter bescherming van deze Druzen. Tientallen anderen verzamelden zich, eveneens tevergeefs, aan het grenshek met het Arabische buurland.

Wie eenmaal in Syrië komt, is vogelvrij. Niet alleen kunnen terroristen van IS hun slag slaan, maar ook roeren het leger van de Syrische dictator Bashar Al-Assad en de strijders van islamitisch ‘bevrijdingsfront’ Al-Nusra zich. Om problemen voor te zijn stuurde het IDF nog meer militairen en politiemensen naar de Golan Hoogte. Zo voorkwamen ze dat de hele groep Druzen het oorlogsgebied in zou trekken. Vervolgens beloofden de Israëlische autoriteiten om het Syrische Druzendorpje te beschermen.  Uit een verklaring: ‘Het IDF is klaar om inwoners bij te staan om schade aan, of de verovering van, het dorp te voorkomen’.

Het komt vaker voor dat Israël oorlogsslachtoffers uit Syrië helpt. Gewonde Syriërs die de grens oversteken worden door het IDF per ambulance of helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar meteen hulp wordt geboden. Tot begin 2017 waren er drieduizend Syriërs in Israëlische ziekenhuizen. Veel Syriërs hebben angst als ze in Israël zijn, omdat ze jarenlang door het Assad-regime zijn gehersenspoeld over ‘de Zionistische vijand’ aan de andere kant van de grens. Eenmaal in Israël blijkt dat ze net als alle andere mensen worden behandeld. Het beleid van de overheid is om ieder mensenleven dat in gevaar is te kunnen redden, zo ook dat van Syriërs. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X