Israël boos op Nederland om labels West Bank

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Minister Frans Timmermans (PvdA) van buitenlandse zaken maakte vandaag bekend dat Nederland voortaan een speciaal etiket wil zien op producten die afkomstig zijn van de Westelijke Jordaanoever. Het gebied is sinds 1967 in handen van Israël, maar zou het kerngebied kunnen vormen van een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat. Het gaat met name om producten die komen uit Israelische nederzettingen in het gebied, zoals wijn, voedsel en cosmetica. Een deel van de internationale gemeenschap ziet in de nederzettingen een obstakel voor een duurzame vrede met de Palestijnen.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken is niet blij met de Nederlandse maatregel en spreekt van ‘zuivere discriminatie’. “Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie”, zegt woordvoerder Yigal Palmor. Minister Timmermans denkt daar anders over. “Als op producten uit nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationale recht”, zei hij eerder. Daarnaast vindt hij dat Nederlandse consumenten recht hebben op goede voorlichting en dat het besluit geen sanctie tegen Israël is. 

De Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelt het Nederlandse plan in scherpe bewoordingen. ”Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt Joodse producten van een stempel te voorzien”, zei hij vandaag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot. Israël waarschuwt voor onvoorziene gevolgen. “Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land. Deze maatregel werkt zo bewegingen in de hand die een totale boycot van Israël nastreven. Terwijl de landen van de Europese Unie zeggen juist tegen een boycot van Israël te zijn”, aldus de woordvoerder van het Israëlische ministerie. “Het is nog te vroeg om te beoordelen of dit een specifieke Nederlandse koerswijziging is, of nieuw beleid dat vanuit de Europese Unie wordt afgedwongen. Maar Israël gaat dit aankaarten op alle niveaus. Dit is onacceptabel.”

Timmermans benadrukt dat ook andere landen in Europa al een dergelijk systeem hebben. Hij wil afspraken maken in Europees verband. Eerder heeft EU-buitenlandvrouw Catherine Ashton daar op aangedrongen. De organisatie Een Ander Joods Geluid is tevreden met de speciale etiketten. “Dit is een goede stap om ervoor te zorgen dat bedrijven in de nederzettingen niet langer profiteren van toegang tot de Nederlandse markt”, aldus voorzitter Jaap Hamburger. Zijn club wil producten uit de nederzetting helemaal weren. ”Nederland loopt met nu voorop in EU-verband. Er moeten echter wel nadere en minder vrijblijvende afspraken worden gemaakt over toezicht en controle om zeker te weten dat nederzettingenproducten ook daadwerkelijk als zodanig gelabeld worden.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël boos op Nederland om labels West Bank