Israël bouwt koepel over Gazastrook

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Dit maakte premier Netanyahu vanmiddag bekend tijdens een persconferentie over de achterliggende redenen voor de laatste aanval van het Israëlische leger op Gaza. Het bouwwerk zal de grootste koepel ter wereld worden en moet in 2014 klaar zijn. De koepel wordt ontworpen door kunstenaar Christo, die wereldwijde faam verwierf met het inpakken van gebouwen zoals de Rijksdag in Berlijn. Voor Christo wordt het de eerste keer dat hij een heel gebied zal inpakken.

De kunstenaar toonde zich in zijn nopjes met de nieuwe opdracht. “Het is een eer om een project te kunnen uitvoeren waarbij honderdduizenden burgers zijn betrokken. Luxemburg, de Westelijke Sahara en Cuba hebben eerder mijn voorstellen afgewezen. Ik hoop dat de Palestijnen energie halen uit het kunstwerk en niet proberen het op te blazen.” Het Israëlische leger, de luchtmacht en marine zijn ingezet om voorbereidingen te treffen voor de bouwwerkzaamheden. De verwachting van Netanyahu is dat de eerste palen over een week kunnen worden geslagen, daarna zal er beton worden gegoten. Wanneer de koepel af is, zal een veertigtal tunnels vanuit Egypte voor zuurstof zorgen.

De Palestijnse Autoriteit reageert bij monde van president Abbas verbolgen over het initiatief, omdat het niet proportioneel is. “De bezetters meten met twee maten. Ze zouden ook over de Westelijke Jordaanoever een koepel moeten bouwen.” De Amerikaanse president Obama reageert daarentegen enthousiast op het initiatief. Hij heeft een commissie in het leven geroepen die moet onderzoeken of een soortgelijke koepel ook over Iran kan worden gebouwd [CI].

(Dit bericht kwam in het kader van Poeriem tot stand met dank aan De Speld)

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Israël bouwt koepel over Gazastrook