Israël geweigerd op grote Franse defensiebeurs

Eurosatory 2024 (Defense magazine, YouTube)

Een van de grootste beurzen ter wereld voor de wapenindustrie moet dit jaar een grote speler missen. Bedrijven uit Israël mogen niet naar binnen bij Eurosatory 2024, nabij Parijs. Dat komt omdat de Franse overheid daar een stokje voor gestoken heeft. Een Chinees staatsbedrijf, Norinco dat wapens maakt mag wel op de beurs staan. Het verbod op Israël heeft te maken met het Midden-Oosten-standpunt van de Franse president.

In totaal hebben 47 Israëlische defensiebedrijven zich ingeschreven voor Eurosatory, een van de grootste wapenbeurzen van Europa. In een congresruimte in Villepint, iets ten noorden van Parijs, komen om de twee jaar ruim tweeduizend standhouders uit meer dan veertig landen samen. De beurs trekt meer dan 62.000 bezoekers en ruim 250 delegaties uit 96 landen. Voor de defensie-industrie is het een piekmoment, omdat op deze beurs kan worden georiënteerd en zaken kunnen worden gedaan. Israël is als grote producent van geavanceerde wapens een serieuze speler.

Macron

“Door een beslissing van de Franse overheid is er geen ruimte voor de Israëlische defensie-industrie tijdens Eurosatory 2024,” aldus organisator Coges Events in een verklaring. Volgens het Reformatorisch Dagblad gaf hij geen verdere uitleg. Wel kwam er een verklaring van het Franse ministerie van Defensie, een van de grote sponsoren van Eurosatory. Daarin staat: ‘Het voelt niet goed om Israëlische bedrijven toe te laten, terwijl de Franse president oproept tot een staakt-het-vuren van operaties van het Israëlische leger in Gaza’.

Vredespogingen

Gedoeld wordt op het Midden-Oosten-standpunt van president Emmanuel Macron, die vindt dat een onmiddelijk staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël noodzakelijk is. Achter de schermen wedijvert hij zonder succes voor een permanente gevechtspauze en een vredesproces. Macron volt daarmee de lijn van de Europese Unie, die ook een blijvend staakt-het-vuren wil. De Verenigde Staten legden onlangs een voorstel op tafel voor een vredesregeling tussen Israël en Hamas. Israël was onverschillig en Hamas wees het af.

Verrassing

In de Israëlische wapenbranche is de verontwaardiging alom. “We zijn jaarlijks vertegenwoordigd op dertig beurzen rond de wereld, dus een meer of minder heeft geen effect op onze business,” zegt topman Yehuda Lahav van Israel Aerospace industries (IAI) tegen de krant. Hij spreekt van een ‘onplezierige verrassing’ en ‘de verkeerde beeldvorming’. “Op 7 oktober vorig jaar waren wij het slachtoffer. Wij werden aangevallen en onze burgers werden vermoord door een terroristische organisatie. We hebben het recht om onszelf te verdedigen.”

Solidair

De beurs is al aan de gang. Een van de Amerikaanse deelnemers, Leonardo DRS, uit solidariteit met de Israëlische collega’s middels een bordje bij de stand. Daarop staat: ‘Leonardo is solidair met onze Israëlische werknemers en vrienden die niet mogen komen vanwege hun nationaliteit’. Lahavs bedrijf valt niet om van de Franse weigering. “We zijn jaarlijks vertegenwoordigd op dertig beurzen rond de wereld, dus een meer of minder heeft geen effect op onze business.” Eerder dit jaar stond het concern op de Berlin Air Show.

Meer wapens

De Israëlische afwezigheid komt op een cruciaal moment voor de landen van de Europese Unie en de NAVO, die graag meer wapens en munitie willen aanschaffen ter verdediging. Er is momenteel in Europa en Oekraïne een tekort aan beiden. Europese landen hebben veel wapens en munitie weggegeven aan de Oekraïeners, maar er is vaak nog geen vervanging voor. Wie nu wapensystemen bestelt, kan die pas over een paar jaar in het echt krijgen, omdat ze eerst nog geproduceerd moeten worden. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Israël draait goed

De Israëlische defensie-industrie heeft in 2023 een goed jaar gedraaid. De bedrijven uit het land verkopen wapens, munitie en systemen aan zowel westerse als islamitische landen. Door de oorlog tegen Hamas hebben veel landen in de regio geen wapens bij Israëlische firma’s besteld – wat ze normaal gesproken wel doen. Toch waren er genoeg andere klanten elders ter wereld, waaronder in Europa. In die zin heeft de Israëlische wapenbranche niet geleden onder de oorlog tegen Hamas.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Israël geweigerd op grote Franse defensiebeurs