Wit-Russische dictator valt Joden in zijn land aan

Aleksandr Loekasjenko (beeld: Информационное агентство БелТА, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

Volgens Aleksandr Loekasjenko, de alleenheerser van Wit-Rusland, zijn de Joden in zijn land corrupt en zouden ze ‘stelen zonder na te denken’. Hij heeft dat gezegd in een televisietoespraak over de Joodse minderheid. Alles werd direct uitgezonden op de staatszender Belarus-1, die alle burgers in het Oost-Europese land kunnen ontvangen.

Momenteel speelt er in Wit-Rusland een corrupstieschandaal en de president geeft Joden daarvan de schuld. Bij het schandaal zouden zijn voormalige assistent, zijn ex-minister van Landbouw en tientallen anderen betrokken zijn. “Er staan dertig verdachten op deze lijst. Ik ben niet antisemitisch, maar de helft van hen zijn Joden,” zei het Wit-Russische staatshoofd op televisie.

Loekasjenko ging los. “Voelen zij zich zo bevoorrecht en bijzonder dat ze mogen stelen zonder aan hun toekomst te denken? Alle burgers die in Wit-Rusland wonen, moeten gelijk zijn. Joden, Wit-Russen, Oekraïners, Russen en Polen. Iedereen,” zei de man, die sinds 1994 de alleenheerder is in Minsk en tegen wie delen van de bevolking in 2020 tevergeefs in opstand kwam.

Hoewel de provocerende uitlatingen van Loekasjenko direct werden uitgezonden op de Wit-Russische staatszender Belarus-1, zijn ze inmiddels geschrapt uit het officiële persbericht over zijn toespraak. Israël komt op voor de Joden in Wit-Rusland. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt Loekasjenko’s uitaal ‘onaanvaardbaar en schandalig’. Minister Yisrael Katz van Buitenlandse Zaken stelt vast dat het ‘duidelijk antisemitisch klinkt’.

Voor Loekasjenko (69) gelden andere wetten, want zijn wil is wet. Na de val van de Sovjetunie en het onafhankelijk worden van Wit-Rusland (1991) volgde er een korte democratische periode. Hij won de verkiezingen van 1994 door de bevolking een terugkeer naar oude tijden te beloven. Die kwamen er ook. Loekasjenko trok alle touwtjes naar zich toe en vestigde een harde dictatuur. Verkiezingen zijn er wel, maar dan voor de schijn. Een opstand na de verkiezingen van 2020 werd hardhandig neergeslagen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Wit-Russische dictator valt Joden in zijn land aan