‘Israël in tien jaar topeconomie in OESO’

Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)

Israël heeft de potentie om in de wereld een leidende natie worden met een topeconomie. Dat heeft minister Eli Cohen (Kulanu) van Economische Zaken gezegd in een bijeenkomst met Israëlische politici en zakenmensen in Jeruzalem. “Wanneer we kijken naar het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, heeft Israël het potentieel om binnen het tijdsbestek van tien jaar een van de leidende naties van de wereld te worden,” aldus de minister tegen de zaal. Om dit doel te verwezenlijken moet het land volgens Cohen nog meer inzetten op energie en technologie. Ook zou vrede met de Palestijnen kunnen bijdragen aan meer economische groei.

Momenteel neemt Israël de 21ste plek in op de ranglijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Om te klimmen naar de top-10, waarin landen als Noorwegen, Luxemburg en Zwitserland, maar ook Nederland, in staan. Allen hebben een topeconomie. “Onze economie zal zich vooral moeten richten op hightech en een sterkere integratie van ultra-orthodoxe Joden en Arabieren op de arbeidsmarkt.” Om de ambities te realiseren wil de Israëlische regering terugvallen op de inkomsten uit de energiesector. Voor de Middellandse zeekust liggen enkele grote gasvelden die Israël exploiteert. Zo verkoopt het land gas aan buurlanden Egypte en Jordanië.

Cohen wijst erop dat de Israëlische hightech-sector driehonderdduizend arbeidsplaatsen telt. Dit is negen procent van het totaal en daarom kan dit aantal zeker omhoog, aldus de minister. Over vijf jaar moeten een half miljoen Israëli’s in de technologische sector werken. Uit een onderzoek van die organisatie blijkt dat de Israëlische hightech-branche sinds 2010 voor de helft minder snel is gegroeid dan de totale economie. Daardoor is de status van de technologische industrie als een cruciale groeimotor voor de Israëlische economie in de laatste jaren verzwakt.

In het rapport wijst de OESO op de demografische veranderingen die Israël mag verwachten. Als het het land niet lukt om de Arabische en ultra-orthodoxe bevolkingsgroepen beter in de arbeidsmarkt te integreren, moet het vrezen voor zware consequenties, zo luidt het. Er zal dan meer werkloosheid onder deze groepen ontstaan, waardoor de kans groot is dat de economie en het bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking krimpt. Het BBP bedraagt momenteel 32.587 dollar en ligt onder het gemiddelde van 38.311 dollar van de OESO. Als de overheid geen werk maakt van het integreren van Arabische Israëli’s en ultraorthodoxe Joden, zal het BBP volgens ramingen van de OESO over veertig jaar dertig procent lager kunnen liggen. De huidige kloof tussen werkenden en niet werkenden, en tussen arm en rijk zou daardoor worden verdubbeld.

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » ‘Israël in tien jaar topeconomie in OESO’