Israël krijgt groen licht voor aangepast Songfestival-lied

‘Na zorgvuldig onderzoek’ heeft de European Broadcasting Union (EBU) besloten dat Israël in mei mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival in Malmö. Nadat twee liedjes uit het land waren afgekeurd omdat ze ‘te politiek’ waren, is het derde ingediende nummer goedgekeurd. ‘Hurricane’ wordt gezongen door Eden Golan. Het lied zal op zondagavond worden gepresenteerd.
Uitlekken
Eerder kondigde de Israëlische omroep KAN al aan dat het nummer zou worden ingediend. Eerder werd het lied ‘October rain’ al vervangen voor een ander lied, ‘Dance Forever’, dat ging over het Supernova dancefestival, waar honderden feestgangers door Hamas werden vermoord. Maar ook dat lied werd te politiek gevonden door de EBU. Delen van de teksten lekten uit.
Herzog
De Israëlische president Yitzhak Herzog vind de kwestie van nationaal belang en mengde zich vorige week in de discussie. Hij vindt aanpassing nodig, omdat Israël hoe dan ook op het Eurovisie Songfestival moet staan. Israël moet in mei in Zweden zichtbaar zijn, ‘vooral in een tijd waarin degenen die ons haten ons eruit proberen te duwen en de staat Israël op elk podium willen boycotten. Israël moet zijn stem laten horen met opgeheven hoofd en zijn vlag hijsen op elk mondiaal forum, vooral dit jaar’.
Artistieke vrijheid
KAN verklaarde zondag dat het de schrijvers van de twee nummers ‘October Rain’ en ‘Dance Forever’ heeft gevraagd ‘de teksten aan te passen, met volledige artistieke vrijheid’. Een van de aangepaste songs zou worden uitgekozen om naar de EBU te sturen voor goedkeuring. Nu blijkt dat het gaat om een aangepaste versie van ‘October Rain’ dat nu ‘Hurricane’ heet. Het lied wordt uitgevoerd door de Israëlische zangeres Eden Golan.
Onrust
Het is nu aan de jury van de EBU om te beoordelen of ‘Hurricane’ niet ook te politiek zal zijn. Als dat niet het geval is, dan mag Israël in mei aantreden in het Zweedse Malmö. In de voorbije maanden waren er veel acties tegen deelname van het land aan het Songfestival. Anti-Israëlactivisten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) in Noorwegen kaapten de nationale finale. In IJsland, Zweden en Finland zetten ze petities tegen Israël op. In Nederland was er ook een oproep tegen Israël op het Songfestival. Die heeft publiekelijk niet veel gedaan.

Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren