Israël maakt deelnemer Eurovisie Songfestival 2023 bekend

YouTube

Israël heeft als eerste bekendgemaakt wie volgend jaar namens het land naar het Eurovisie Songfestival mag. Het gaat om zangeres Noa Kirel, zo maakte omroep KAN bekend. Zij is door een speciaal selectiecomité gekozen. Met haar hoopt het land hoge ogen te scoren in een nog onbekend gastland. Oekraïne won de laatste editie van het liedjesfestijn, maar is vanwege de oorlog niet in staat om het evenement volgend jaar veilig te organiseren. Vandaar dat momenteel wordt gekeken naar een ander gastland, mogelijk Groot-Brittannië.

De 21-jarige Kirel is al een grote naam in Israël. Ze had daar meerdere nummer 1-hits en won vier keer de MTV Europe Music Award in de categorie Beste Israëlische Artiest. Kirel is bekend van haar hitsingles ‘Pouch’, ‘Million Dollar’ en ‘Tikitas’. Na haar binnenlandse succes probeerde Kirel een buitenlands publiek aan ge boren, maar dat is haar tot nu toe nog niet gelukt. Mogelijk geeft het Eurovisiepodium haar een nieuwe kans. In ieder geval ziet KAN haar zitten: de interne selectiecommissie koos unaniem voor de populaire zangeres, die vorig jaar haar militaire dienst afmaakte.

In de afgelopen zeven jaar verliep de Israëlische voorselectie voor het Eurovisie Songfestival anders. Er gingen talentenjacht-achtige shows aan vooraf met vele onbekende kandidaten die wilden of konden zingen. Na wekenlange afvalrondes rolde er dan een winnaar uit de bus. Na de eindoverwinning van Netta Barzilai (2018) op het Eurovisie Songfestival in Lissabon hadden de Israëlische inzendingen geen succes meer. Mogelijk is KAN daarom overgestapt op de huidige selectiemethode, die lijkt op de Nederlandse. Later word bekend met welk liedje Kirel in 2023 de boer op gaat.

Waar Kirel volgend jaar naartoe moet, dat is nog onbekend. In mei won Oekraïne het Songfestival, maar onlangs werd bekend dat dat land het volgend jaar niet kan organiseren. Vanwege de Russische inval en de oorlog in Oekraïne is er in 2023 nog geen garantie op vrede en veiligheid. Vandaar dat de overkoepelende European Broadcasting Union (EBU) momenteel onderzoekt welk ander land de organisatie op zich kan nemen. Mogelijk wordt het Groot-Brittannië, dat in mei tweede werd in Turijn. De BBC heeft veel ervaring: in de vorige eeuw heeft de omroep het festival acht keer georganiseerd.


Lees ook:
Ben David met ‘I.M’ naar Eurovisie Songfestival in Turijn
Michael Ben David gaat namens Israël met het lied I.M naar het Eurovisie Songfestival, dat in mei in de Italiaanse stad Turijn gehouden wordt. De zanger kwam zaterdagavond als winnaar uit de bus van de Israëlische X-Factor, de talentenjacht op tv-zender KAN waarvan de winnaar naar het Songfestival mag.Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël maakt deelnemer Eurovisie Songfestival 2023 bekend