Michael Ben David met ‘I.M’ naar Eurovisie Songfestival in Turijn

KAN

Michael Ben David gaat namens Israël met het lied I.M naar het Eurovisie Songfestival, dat in mei in de Italiaanse stad Turijn gehouden wordt. De zanger kwam zaterdagavond als winnaar uit de bus van de Israëlische X-Factor, de talentenjacht op tv-zender KAN waarvan de winnaar naar het Songfestival mag. Met de nieuwbakken artiest en zijn nummer hoopt Israël hoge ogen te gooien in Italië. Sinds 2015 kwam het land telkens in de finale van het liedjesfestijn en in 2018 won het met Netta Barzilai met de song Toy. Ook zij had een talentenjacht op televisie gewonnen.

De Israëlische selectie voor jaarlijkse de inzending voor het Eurovisie Songfestival duurt maanden. Week na week kwamen potentiële talenten in het programma langs en velen vielen af. Uiteindelijk namen drie artiesten het in de finale-uitzending het tegen elkaar op. Op oordeel van onder meer Netta Barzilai moesten ze in live-shows door allerlei figuurlijke hoepels springen om tot de finale door te dringen. Ben David zette met I.M. een goed optreden neer. De tekst is geschreven door Assi Tal, Chen Aharoni and Lidor Saadia. Bekijk de uitvoering ervan hier:


In 2020 werd het Eurovisie Songfestival in Rotterdam geannuleerd vanwege de coronapandemie. Kort daarna maakte de Israëlische omroep bekend dat Eden Alene, die eerder geselecteerd was voor het festival in de Maassted, een nieuwe kans kreeg om Israël te vertegenwoordigen. Net als in 2020 werd er voor 2021 een nationale finale georganiseerd waarin het grote publiek kon stemmen op het nummer waarmee ze naar Rotterdam mocht. Geïnteresseerden kregen in een maand de tijd om een bijdrage in te zenden. Er werden uiteindelijk 220 inzendingen ontvangen, waaruit een vakjury negen nummers selecteerde voor de volgende fase van de competitie.

Op 2 december 2020 werden de negen demo’s online gezet door KAN. Het grote publiek kreeg tot 13 december 2020 de tijd om een favoriet te selecteren. De demo’s werden niet ingezongen door Eden Alene. Uit deze fase ging de top twee door naar de finale, aangevuld met een wildcard uitgereikt door een vakjury. Tussen 19 en 25 januari 2021 kon het grote publiek vervolgens online stemmen op een van de drie nummers, die ditmaal wel door Alene waren ingezongen. In een show met als titel HaShir Shelanu L’Eurovizion die uitgezonden werd op 25 januari 2021 werd uiteindelijk bekendgemaakt dat Eden Alene met Set me free naar Rotterdam zou afreizen.

Lees ook:
Israël door naar finale van Eurovisie Songfestival
Alene Eden heeft zich gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival, zaterdagavond in Rotterdam. De Israëlische zangeres zette een sterke performance neer en maakte indruk, aldus kenners. Zowel het publiek als de vakjury’s konden zich vinden in de inzending van het land. Dat Israël momenteel een militaire strijd voert met terreurbeweging Hamas, heeft geen roet in het eten gegooid. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Michael Ben David met ‘I.M’ naar Eurovisie Songfestival in Turijn