‘Verraadbriefje’ Anne Frank tentoongesteld schatkamer van Stadsarchief – ZoomZitz podcast van de week

Het vermeende 'verraadbriefje' (gemeente Amsterdam, uit het boek 'Het Verraad van Anne Frank')

In hun podcast ZoomZitz nemen Ruben Vis, Ronnie Eisenmann en Jaïr Eisenmann de week door. Het drietal verblijft in Amsterdam, Jeruzalem en New York en voegt hun stemmen samen. Koud, winderig en soms een flinke regenbui maar de sneeuw is alweer weg in de Israëlische hoofdstad. Kort nemen ze het nieuws uit politiek Den Haag door. De nieuwe bewindslieden doen het wat hen betreft best goed. “D66 heeft spannende bewindslieden.” Het Parool als ochtendkrant vindt Ronnie Eisenmann ‘een drama’. Hij heeft de papieren krant opgezegd, nu die alleen nog in de ochtend verschijnt. Hij heeft er ook geen tijd voor om het te lezen.

De heren van ZoomZitz spreken over ‘Het verraad van Anne Frank’, met name over de verdediging van makers Thijs Bayens en Pieter van Twisk. Vis vond het bijzonder. “Het was een professionele mediacampagne, maar het verweer vind ik hakkelend. Ze komen zo stuntelig over, een beetje slachtofferachtig.” Het Stadsarchief gaat het briefje tentoonstellen, aldus Vis. “Ik vind het misselijk.” Jaïr Eisenmann vindt het tijd dat de gemeenteraad van Amsterdam een standpunt inneemt over het Coldcase-project: “Zorg er niet voor dat het een soort toeristische attractie wordt, want het is historisch nul en van generlei waarde.”


De heren volgen ook de Olympische Winterspelen in Peking. Over het goud van Irene Schouten op de 3.000 meter zegt Ronnie Eisenmann: “Ze komt van het lange afstandsschaatsen, pakt zomaar een medaille en heeft nog kans op drie andere medailles. Ze kan zomaar de nieuwe Yvonne van Gennip worden.” De heren van ZoomZitz gunnen het Sven Kramer enorm om nog een gouden medaille te winnen, in de achtervolging voor teams. Israël doet ook weer mee. “Kunstschaatsen, daar doen ze leuk aan mee.” Over Israël gesproken: de Amerikaanse oud-ambassadeur David Friedmann in Israël heeft een boek geschreven over zijn tijd als ambassadeur en doet een boekje open over de dynamiek tussen Trump en Abbas.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees ook:
ZoomZitz vanuit een besneeuwd Jeruzalem

De ZoomZitz-aflevering van deze week heeft een verrassende line up. Ronnie Eisenmann en Ruben Vis zitten in de regel in Amsterdam en Jair Eisenmann in ‘Jeroesjalajim’. Vorige week zaten ze voor het eerst met zijn allen in Jeruzalem. Deze week zit Ronnie op zijn vertrouwde stek in Mokum, doet Jair mee vanuit New York is het Ruben die ditmaal in is Israëlische hoofdstad zit. Daar heb heeft hij net winterse dagen doorstaan, compleet met een besneeuwde Oude Stad.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » ‘Verraadbriefje’ Anne Frank tentoongesteld schatkamer van Stadsarchief – ZoomZitz podcast van de week