ZoomZitz vanuit besneeuwd Jeruzalem

R. Vis

De ZoomZitz-aflevering van deze week heeft een verrassende line up. Ronnie Eisenmann en Ruben Vis zitten in de regel in Amsterdam en Jair Eisenmann in ‘Jeroesjalajim’. Vorige week zaten ze voor het eerst met zijn allen in Jeruzalem. Deze week zit Ronnie op zijn vertrouwde stek in Mokum, doet Jair mee vanuit New York is het Ruben die ditmaal in is Israëlische hoofdstad zit. Daar heb heeft hij net winterse dagen doorstaan, compleet met een besneeuwde Oude Stad.

Jair Eisenmann overwint de sneeuwstorm in New York maar moet daar toch zijn meerdere in erkennen want hij is sjabbat voor het eerst sinds … niet naar sjoel geweest. Jeruzalem is weer sneeuwvrij. Maar Vis heeft er door het witte tapijt gestapt om de Oude Stad in een sprookjesachtig decor kunnen te zien.

Ronnie Eisenmann heeft de Auschwitz-herdenking in Amsterdam gevolgd en was vooral onder de indruk van de toespraak van de basisschoolleerling Josh Solomon van de Joodse school Rosj Pina. Voor Vis was de toespraak van Zoni Weisz, een kind van zeven jaar in de oorlog die met het Zigeunertransport mee zou moeren maar door een goede Nederlandse politieman op het perron van Assen buiten het transport werd gehouden. Zijn moeder, broertje en zusjes konden niet gered worden en reden in de trein hun dood tegemoet.

Veel aandacht voor tennisgrootheid Rafael Nadal die geschiedenis schreef door de Australian open te winnen waardoor hij meer Grand Slam-titels heeft dan wie dan ook. De Witz van de week is dit keer een Sam & Saar-mop over een diamanten ring in de etalage in de Kalverstraat.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Categorie: |

Home » Nieuws » ZoomZitz vanuit besneeuwd Jeruzalem