Joods Antwerpen loopt uit voor afscheid van opperrabbijn David Lieberman (96)

Joods Actueel

In Antwerpen was donderdag een groots afscheid te zien van opperrabbijn David Lieberman, die een dag daarvoor op 96-jarige leeftijd overleed. Hij was zeer geliefd en populair. Duizenden kwamen naar de Scheldestad om hem de laatste eer te bewijzen. Zijn lichaam is na een plechtigheid in de synagoge aan de Van Den Nestlei vervoerd naar Jeruzalem. Daar krijgt hij zijn laatste rustplaats op de Olijfberg, zo meldt het Gazet van Antwerpen. Liebermann wordt als een verbinder tussen mensen en gemeenschappen gezien.

In de sjoel namen verschillende Joodse gemeenten afscheid van Liebermann, waarna zijn kist werd overgebracht naar Zaventem voor de vlucht naar Israël, zo vertelt hoofdredacteur Terry Davids aan de krant. Waarom werd er niet gekozen voor de Joodse begraafplaats van Putte, vlak over de grens in Nederland? Davids: “Zeker voor zeer religieuze Joden is het belangrijk dat ze in Israël begraven worden. Volgens ons geloof zal de Messias het eerst in Israël verschijnen en wij geloven dat de overledenen dan opnieuw tot leven komen.”

De Antwerpse politie was op motoren aanwezig om de begrafenisstoet te begeleiden. In de synagoge werd onder meer in het Jiddisch en het Nederlands stilgestaan bij het leven van de opperrabbijn, die door onder meer N-VA-politicus Michael Freilich ‘een erudiet man’ werd genoemd. “De Joodse gemeenschap verliest een bescheiden persoonlijkheid, een geëngageerde rabbijn én een geliefde leider. Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn.” Lieberman was geliefd in binnen- en buitenland, en is volgens kenners ‘onvervangbaar’. Hij wordt als een bruggenbouwer tussen mensen en gemeenschappen gezien.

Via Amerika terug
Lieberman studeerde aan de Talmoedschool in het Belgische Heide, maar moest dat stopzetten nadat de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 uitbrak. Hij vluchtte met zijn familie naar Frankrijk. Later vertrok hij naar Amerika, waar hij in Lakewood en New York werd opgeleid tot rabbijn. Hij vertrok naar Chicago. Daar werd hij in 1954 de rabbijn van de Or Chaddash-gemeenschap én directeur Joodse Studies aan de Hebrew Parochial School. In 1968 verhuisde hij naar Detroit, waar hij werd aangesteld als decaan van de Beth Jehuda-school.

In 1980 keerde Lieberman terug naar zijn Antwerpen, waar hij de Joodse gemeente Shomre Hadas ging leiden. Gaandeweg werd hij opperrabbijn. In 2011 benoemde koning Albert II hem tot Officier in de Leopoldsorde. Antwerps gouverneur Cathy Berx zei in haar rede: “Uw gematigde, neutrale opstelling in conflicten tussen leden van de gemeenschap maakt u niet alleen geliefd bij de leden van de eigen gemeenschap, maar levert u ook daarbuiten veel respect op. Die talenten worden nog versterkt door uw serene voorkomen, uw kennis van de drie landstalen, uw indrukwekkende eloquentie, uw onbetwiste integriteit met betrekking tot de toepassing van de Joodse wetten, uw eruditie en uw bereidheid om op een tactvolle manier oplossingen te zoeken voor specifieke problemen.”

Lees ook:
Joods Antwerpen in diepe rouw na fataal ongeluk met twee kinderen

In de Joodse gemeenschap van Antwerpen heerst verdriet nadat dinsdag twee kinderen omkwamen in het verkeer. Het gaat om twee zusjes van 1,5 en negen jaar oud. Het gaat vermoedelijk om een zogenoemd dodenhoek-ongeluk, waarbij de twee verdwenen onder de wielen van een vrachtwagen. Het ongeval vond plaats in de Joodse buurt van de Scheldestad. De verslagenheid is daar groot.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods Antwerpen loopt uit voor afscheid van opperrabbijn David Lieberman (96)