Israël door naar finale van Eurovisie Songfestival

Alene Eden op de bühne in Ahoy (Eurovision.tv)

Alene Eden heeft zich gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival, zaterdagavond in Rotterdam. De Israëlische zangeres zette een sterke performance neer en maakte indruk, aldus kenners. Zowel het publiek als de vakjury’s konden zich vinden in de inzending van het land. Dat Israël momenteel een militaire strijd voert met terreurbeweging Hamas, heeft geen roet in het eten gegooid. Vooraf was hiervoor gevreesd. Songfestival-deskundige Joris van de Sande voorspelde dinsdag al op Jonet.nl dat Israël waarschijnlijk in de finale zou komen.

Eden zette met haar song ‘Set me free’ een totale act neer die goed in elkaar zat. Volgens Van de Sande, dinsdag, zou het dik verdiend zijn als Israël naar de finale zou gaan, wat dus is gebeurd. Vorig jaar zou ze naar het festival gaan, maar vanwege corona ging het evenement niet door en werd het verschoven naar 2021. Haar oorspronkelijke nummer ‘Feker Libi’ werd vervangen met Set me free’. Naar mening van Van de Sande komt Eden nu ‘met een veel sterkere song met een eigentijdse sound met R&B-invloeden en een drumbeat’. “Het is een lied dat een aantal jaren geleden moeiteloos de finale had gehaald,” aldus de kenner.

Eden werd in 2000 geboren in Jeruzalem. Ze is van Ethiopisch-Joodse komaf en is geen onbekende in de Israëlische muziekwereld. Drie jaar terug won ze de Israëlische versie van X Factor en in hetzelfde jaar bracht ze haar debuutsingle uit. Ook trad ze op tijdens de fakkelceremonie bij de viering van de 70ste verjaardag van de staat Israël. Ze werd in oktober 2018 aangeworven als soldaat in het IDF en diende in de militaire muziekband van het Education and Youth Corps. Eden speelde in musicals en bracht in 2019 een cover uit van ‘Save Your Kisses for Me’ van de Britse zangband Brotherhood of Man, dat het festival in 1976 won.

België door
Israël was niet het enige land dat zich dinsdagavond in Rotterdam kwalificeerde voor zaterdag. België wist ook tot de finale door te dringen. De Vlaamse band Hooverphonic uit Sint Niklaas ging als negende van de tien gekwalificeerde landen door. Het nummer The Wrong Place, gezongen door frontzangeres Geike Arnaert, kon rekenen op steun van de jury’s en het publiek. Andere landen die zich kwalificeerden waren Cyprus, Zweden, Noorwegen, Rusland, Oekraïne, Malta, Litouwen en Azerbeidzjan. Donderdag is de tweede halve finale. Omdat Nederland het festival twee jaar geleden won, wordt het festijn dit jaar in de Rotterdamse Ahoy georganiseerd. Zodoende is de Nederlandse zanger Jeangu Macrooy automatisch gekwalificeerd voor de finale.

Lees ook:
Israël op het Songfestival: een finaleplek zou dik verdiend zijn – gastcolumn Joris van de Sande
Op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam treedt Israël aan. Volgens kenner Joris van de Sande is de song van Alene Eden een sterke inzending. Het valt echter tegen bij de bookmakers. Zou het te maken hebben met de oorlog tegen Hamas of zijn er andere factoren? In een gastcolumn vertelt Van de Sande alles wat je moet weten voor vanavond. ‘Een finaleplek voor Israël zou dik verdiend zijn’.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël door naar finale van Eurovisie Songfestival