Israël overdondert Brazilië op WK voetbal onder 20, door naar halve finale

Turgeman met polsband (Twitter)

Het Israëlisch nationaal elftal onder de 20 jaar (U-20) heeft Brazilië met 3-2 uitgeschakeld op het WK voor die leeftijdsklasse. Het toernooi vindt plaats in Argentinië. De verrassing was groot, vooral voor de Brazilianen, die niet hadden gerekend op het goed lopende Israëlische team. Speler Dor Turgeman, die het winnende doelpunt in de verlenging scoorde, droeg de overwinning op aan drie Israëlische soldaten die bij een aanval zijn omgekomen. Donderdag staat debutant Israël in de halve finale tegen Uruguay.

In de kwartfinale tegen Brazilië – dat zich vijfvoudig wereldkampioen U-20 mag noemen, stond Israël even achter en werden enkele strafschoppen gemist. In de 56ste minuut scoorden de Brazilianen hun eerste doelpunt, kort daarna gevolgd door de Israëliërs. In de verlenging maakte Brazilië binnen dertig seconden een doelpunt, waarna Israël ongeveer twee minuten later op gelijkspel kwam. Vlak voor het eind van de eerste verleng-periode maakte Turgeman het winnende doelpunt en zo knikkerde hij voetbalgrootmacht Brazilië uit het toernooi.

Turgeman droeg een polsbandje met de namen van de drie omgekomen soldaten erop. Het drietal werd gedood tijdens een vuurgevecht aan de Egyptische grens. Daarbij kwam ook een Egyptische veiligheidsagent om. Het incident heeft voor de nodige ophef gezorgd, in beide landen. Er komt een onderzoek. Niettemin draagt Turgeman de overwinning op aan de drie overleden jongens. “We hebben een heel moeilijke dag gehad door het nieuws uit Israël”, zei Turgeman na de wedstrijd. “Ik draag deze overwinning op aan de families van de slachtoffers. We zijn erg geschrokken van wat er is gebeurd.”

Premier Benjamin Netanyahu was blij met de voetbalwinst en twitterde meteen: ‘Ons jonge team heeft geschiedenis geschreven en de staat Israël enorm trots gemaakt!’ Hij ligt al maanden onder vuur door zijn omstreden hervormingsplannen van het Israëlische hooggerechtshof. Niet alleen Turgeman maakte een doelpunt: de andere twee werden gescoord door twee van de drie Israëlisch-Arabische spelers: Anan Khalaili en Hamza Shibli. Het getuigt van eenheid en laat zien dat ook Arabische Israëli’s meedoen.

Op de wedstrijd in de Argentijnse provincie San Juan, dat ongeveer elfhonderd kilometer van de hoofdstad Buenos Aires ligt, was een handjevol Joodse en Israëlische fans afgekomen. In totaal zaten ongeveer tweeduizend bezoekers in een nagenoeg leeg stadion. De volgende match is op donderdag in het Estadio Único Diego Armando Maradona in Bueanos Aires. Daar kunnen 53.000 mensen in. Het zal waarschijnlijk voller zijn. Uruguay heet een goed team te zijn dat ‘vlakbij huis’ speelt. Toch worden de Israëli’s niet uitgesloten van de overwinning. De finale van het toernooi is zondag in hetzelfde stadion.

De nationale voetbalelftallen van Duitsland en Israël troffen elkaar zaterdagavond voor een oefeninterland. De wedstrijd, die in Sinsheim werd afgewerkt, eindigde in 2-0 voor Die Mannschaft. Het duel werd overschaduwd door een incident: een van de 26.600 toeschouwers bracht de Hitlergroet. Hij werd door veiligheidsmensen van de tribune verwijderd.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël overdondert Brazilië op WK voetbal onder 20, door naar halve finale