Israël wint goud op 10.000 meter bij EK atletiek

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Op het EK atletiek in Berlijn heeft Israël voor het eerst in haar geschiedenis een gouden medaille gewonnen. De Keniaanse Israëlische Lonah Chemtai Salpeter liep woensdagavond de winnende race in het Olympisch stadion van de Duitse hoofdstad. Ze voltooide haar race in 31 minuten en 43,29 seconden. Daarmee bleef ze negen seconden voor op de Nederlandse Susan Krumins, die de zilveren plak binnensleepte. De Zweedse Meraf Bahta werd derde.

De 29-jarige Salpeter is de eerste Israëli die tot Europees kampioen is gekroond. “Ik geloof het nog steeds niet,” zei ze achteraf met een glimlach op haar gezicht. “Ik ben erg blij. Ik heb hier van gedroomd, maar ik geloofde niet dat het gebeuren kon.” Salpeter ontvangt een beloning van 40.000 sjekel (ongeveer 11.000 dollar) van de Israëlische sportautoriteiten voor haar overwinning. Aan het EK atletiek doen nog een paar andere Israëli’s mee. Voor hen is het bijzonder om in dit stadion te mogen sporten vanwege het beladen verleden.

Na de race maakte Salpeter een ereronde met de Israëlische vlag door het stadion, dat als omstreden geldt omdat daar in 1936 de Olympische Spelen werden gehouden in wat toen nog nazi-Duitsland was. Voor het eerst was het Hatikva te horen in het stadion waar Hitler indertijd de openingsceremonie verrichte. Joden mochten niet meedoen in de Duitse equipe. Onder druk van het IOC stond Hitler toe dat de ‘mischling’ schermster Helene Mayer in de Duitse schermploeg werd opgenomen. Andere Joodse atleten zoals Gretel Bergmann bleven buitengesloten.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Israël wint goud op 10.000 meter bij EK atletiek