Zwitsers klagen over gedrag Joodse toeristen

Zwitserse
LinkedIn

In Zwitserland is heibel ontstaan door een verklaring van het hoofd van het toerismebureau voor Davos en Klosters. Ambtenaar Reto Branschi beklaagt zich in een brief over ‘het gedrag van Joodse bezoekers’. De brief is in het Hebreeuws en Jiddisj vertaald, en is in hotels opgehangen. In de tekst geeft Branschi orthodoxe Joden de schuld van de slordige en drukke speeltuinen in de buurt. Ook zouden ze misbruik maken van bepaalde privileges en hun kinderen vaak alleen achterlaten. In het kanton Graubünden is beroering ontstaan over de brief, meldt de nieuwssite SüdOst Schweiz. In de laatste jaren krijgen dorpen als Davos, Klosters en Arosa veel orthodox-Joodse gasten over de vloer, die buiten het skiseizoen langskomen om samen vakantie te vieren.

Op 16 juli schreef Branschi de brief aan Rafi Mosbacher, de voorman van de Joodse gemeenschap in Davos met de titel: ‘Onderwerp: Joodse gasten die Davos in de zomer bezoeken’. De ambtenaar schreef dat ‘er klachten zijn geweest dat luiers en ander afval gewoon achterblijven in het bos’ en dat ‘speelplaatsen zijn ingenomen door grote groepen, waardoor er geen ruimte is voor kleine gezinnen’. Ook beklaagt de Zwitser zich dat tijdens twee rondleidingen bij een lokale kaasfabriek, in 2017 en 2018, de ‘Joodse gasten hun neuzen dicht deden, waardoor sommige van de andere gasten werden gestoord’. Mosbacher heeft de brief vertalen naar het Hebreeuws en het Jiddisj, en laten ophangen in hotels in Davos.

In zijn brief beweert Branschi ook dat de orthodox-Joodse bezoekers misbruik zouden maken van gastenpassen ‘waarmee gratis gebruik van de kabelbaan en andere voordelen mogelijk zijn’. De Joodse gasten, zo schrijft hij, ‘verliezen de passen vaker dan gemiddeld’. Verder zouden de Joodse gasten alleen maar betalen voor een populaire bustour om naar de Joodse begraafplaats te gaan. Dit is volgens Branschi oneerlijk ‘omdat ze plaatsen bezetten voor gasten die de hele tour willen voltooien’. Tevens nemen deze gasten kinderwagens mee tijden rondleidingen ‘die duidelijk als ongeschikt zijn gemarkeerd’ voor baby’s. Ook zouden ze hun kinderen zonder toezicht achterlaten.

De beweringen van Branschi zijn volgens Jonathan Kreutner, de secretaris-generaal van de Zwitserse Federatie van Joodse Gemeenschappen, niet onjuist. Hij stelt dat het feiten zijn en dat zowel Joden in Davos als hoteliers ‘oplossingen’ moeten vinden voor de problemen die door de ambtenaar van het toerismebureau worden geschetst. Er zou volgens Kreutner dus geen sprake zijn van antisemitisme. Hij wijst erop dat vorig jaar ook al een probleem ontstond in Arosa. De manager van een hotel plaatste toen borden die de Joodse gasten erop wees dat ze zich eerst moeten wassen voordat ze het zwembad inspringen en dat ze alleen op gezette tijden toegang kunnen krijgen tot de gezamenlijke koelkast. Deze actie veroorzaakte verontwaardiging. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken riep tevergeefs op om haar te vervolgen wegens discriminatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Zwitsers klagen over gedrag Joodse toeristen