Israël zet zich schrap voor tegenaanval

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De vraag naar gasmaskers in Israël is vervoervoudigd. Burgers willen geen risico nemen indien er een tegenaanval mocht komen van Syrië of Hezbollah, de terreurgroep die zich in Zuid-Libanon bevindt. De Israëli’s zijn op hun hoede, omdat ze weten dat Syrië beschikt over chemische wapens. De gasmaskers moeten bescherming bieden. Ook verplaatste Israël gisteren al afweerraketten van het zuiden naar het noorden van het land, om eventuele raketten uit Syrië of Libanon te kunnen onderscheppen. Met name Hezbollah, een gezworen aartsvijand van de Joodse staat, zou veel raketten op Israël kunnen afvuren. 

De Israëlische luchtmacht bombardeerde zondag doelen in Syrië die een gevaar kunnen vormen voor Israël. Het ging om een militair centrum dat chemische wapens zou ontwikkelen. Het ging om een zware aanval met grote explosies. Volgens de Syrische regering zijn er geen chemische wapens vernietigd, maar werden er tientallen elitetroepen van het leger gedood. Het zou gaan om een basis die ‘een van de meest beveiligde lokaties in het land’ wordt genoemd. Israël kondigde eerder al aan dat het elke verplaatsing van gevaarlijke wapens binnen Syrië zal stoppen met luchtaanvallen. Afgelopen week werd er dan ook een wapentransport richting Libanon gebombardeerd. Een paar maanden geleden was dit eveneens het geval. 

Onlangs werd bekend dat het regime van de Syrische president Assad het gevaarlijke zenuwgas Sarin zou hebben ingezet tegen burgers en rebellen. Vandaag verklaren ooggetuigen en een VN-commissie echter dat niet Assad’s troepen, maar de rebellen zelf deze wapens zouden hebben ingezet. Desondanks blijft de situatie in het door oorlog verscheurde land nog vaak onduidelijk. VN-secretaris Generaal Ban Ki Moon sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over de Israëlische luchtaanvallen en de situatie in Syrië.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël zet zich schrap voor tegenaanval