Israël zoekt erfgenamen Holocaustslachtoffers

Beeld: @israel
Beeld: @israel

De aanleiding is een nieuwe overeenkomst tussen het Joods Nationaal Fonds en Hashava, de organisatie die wereldwijd naar erfgenamen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met bezittingen in Israël zoekt. Het betreft vooral aandelen, kunstobjecten en stukken grond met een totale waarde van ruim 33 miljoen euro.

De slachtoffers investeerden vaak al voor het uitbreken van de oorlog via het Joods Nationaal Fonds in het toenmalige mandaatgebied Palestina. „Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond de vrees dat deze bezittingen door de Britse machthebbers, die tegen de oprichting van de staat Israël waren, zouden worden geconfisqueerd. Om dat te voorkomen, zette het Joods Nationaal Fonds de bezittingen op zijn naam. Door de massale moord op de rechtmatige eigenaren zijn de bezittingen al die jaren onder beheer van het Joods Nationaal Fonds gebleven”, zegt Elinor Kroitoru, die het onderzoek naar de bezittingen bij Hashava leidt.

Volgens Kroitoru wordt met de overeenkomst een historisch onrecht tenietgedaan. „Wij gaan de bezittingen proberen terug te brengen naar de rechtmatige eigenaren. Die weten vaak niet eens van het bestaan af, omdat veel aankoopbewijzen in de oorlog zijn vernietigd.”
De nieuwe zoektocht volgt op een soortgelijke campagne die eind vorig jaar werd gelanceerd. Hashava maakt veel vaart met de speurtocht naar directe erfgenamen, omdat er 70 jaar na de oorlog soms weinig van hen nog in leven zijn. Het is een moeizaam proces, maar af en toe is er succes. „Begin dit jaar hebben wij nog uitgekeerd aan Joodse erfgenamen in Nederland”, zegt Dafna Fishkovitz, hoofd restitutie van Hashava. „Hun vader had in 1939 een stuk land gekocht in het noorden van Israël. Hij werd vermoord in concentratiekamp Mauthausen, maar zijn vrouw en kinderen overleefden de oorlog. Na jaren zoeken hebben wij uitgevonden welke grond het betreft en het op naam van zijn kinderen kunnen zetten. De grond bleek ruim 270.000 euro waard.”

Hashava zoekt nu naar erfgenamen in alle Europese landen die voor de oorlog een belangrijke Joodse gemeenschap hadden. Daar hoort Nederland ook bij. Op de website van de organisatie kunnen potentiële erfgenamen op naam en geboorteplaats zoeken om uit te vinden of zij aanspraak maken op de vrijgekomen bezittingen uit het Joods Nationaal Fonds.

Bron: De Telegraaf

Categorie:

Home » Nieuws » Israël zoekt erfgenamen Holocaustslachtoffers