Synagoge van Zagreb wordt herbouwd

Beeld: wikipedia
Beeld: wikipedia

De sjoel werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd door troepen van de fascistische Ustase, de beweging die Kroatië destijds leidde en werd gedoogd door de Duitsers. Maar er is hoop. “We bekijken momenteel de onderzoeken naar bouwplannen voor de herbouw van onze verwoeste synagoge in de Praagstraat van Zagreb”, aldus voorman Vladimir Salomon van de Joodse gemeenschap in het land. 

Momenteel is er een parkeerplaats op de plek van de verdwenen sjoel. Al na de onafhankelijkheid van Kroatië, in 1991, begon er een debat om de synagoge te herbouwen. Wegens interne verdeeldheid van de Joodse gemeenschap is het er nog niet van gekomen. Nu komt de bouw toch in zicht. De ruim vijfhonderd Joden van Kroatië hebben dan weer een eigen sjoel. Het land werd vorige maand lid van de EU. 

In 1942 werd de synagoge, die dateerde uit 1867, vernietigd. Tijdens de oorlogsjaren kwamen zo’n negenduizend Kroatische Joden om. Een kleine drieduizend Joden overleefde de oorlog, waarvan er ongeveer achthonderd naar Israël emigreerden. 

Categorie:

Home » Nieuws » Synagoge van Zagreb wordt herbouwd