Israëlisch bedrijf kweekt bot in laboratorium

botcellen
Bonus Biogroup

Het in Haifa gevestigde biotechnische bedrijf Bonus BioGroup is begonnen aan de tweede ronde van een klinisch onderzoek naar het kweken van botten in een laboratorium. De eerste ronde begon vier jaar geleden en betrof 32 patiënten; het onderzoek werd met succes afgerond, aldus Dr. Shai Meretzki, directeur en oprichter van Bonus Biogroep.

Het proces dat het bedrijf toepast, zou uit een sciencefiction film kunnen komen. Door middel van liposuctie worden vetcellen uit het lichaam gewonnen. Uit deze cellen worden cellen geïsoleerd die een schadebeperkende functie hebben. Die cellen worden opgekweekt in een bioreactor, een simulatie van het menselijk lichaam. Na twee weken wordt het nieuwe bot, dat aangepast is aan wat de patiënt nodig heeft, via een injectie in het lichaam van de patiënt gebracht in de vorm van duizenden piepkleine, levende botdeeltjes die BonoFill worden genoemd.

Volgens Meretzki leeft het nieuwe bot. Het kan verstevigd worden en met de patiënt meegroeien. Dit laatste is vooral van belang voor het regenereren van de botten van kinderen. Oudere patiënten en patiënten die lijden aan osteoporose, infecties, kanker of die een ongeluk hebben gehad, krijgen nieuwe botten die tot zeven keer sterker zijn dan de oorspronkelijke. Gespleten gehemeltes, die nu behandeld moeten worden met een hele reeks operaties, zouden al bij baby’s genezen kunnen worden.

Er is ook een financieel voordeel. Meretzki schat dat de procedure, wanneer toegepast door ziekenhuizen, minder zal kosten dat de huidige botgroei-behandelingen die tot ruim 73.000 euro kunnen kosten.

De nieuwe ontwikkelingen worden geleid door Meretzki, samen met professor Ephraim Tzur, wetenschappelijk adviseur van de Bonus Biogroup, en professor Nimrod Rozen, hoofd van de orthopedische afdeling van het Ha’emek ziekenhuis.

Tijdens het tweede onderzoek zullen zestig operaties worden uitgevoerd op twee groepen patiënten, één met schedelfracturen en een groep met orthopedische problemen. Daarna volgt een derde onderzoek met een grotere groep deelnemers. Volgens Meretzki is de verwachting dat de procedure binnen drie tot vier jaar op de markt zal zijn.

In de volgende fase van ontwikkeling hoopt het team vet en kraakbeen te kunnen regenereren. Het doel is om ‘reserve-onderdelen’ te kweken voor mensen, waarmee knieën, heupen, schouders en ellebogen kunnen worden gerepareerd.

Het bedrijf, dat veertig mensen in dienst heeft, heeft inmiddels ruim 16 miljoen euro aan investeringen ontvangen.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Israëlisch bedrijf kweekt bot in laboratorium