Israëlisch materieel voor Turkije

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De deal werd onlangs gemeld door de Turkse krant Zaman en is inmiddels bevestigd door een bron bij het Turkse ministerie van defensie. Amerikaanse druk zou een rol hebben gespeeld. Ook zou de overweging om de betrekkingen tussen de landen te verbeteren zijn meegenomen. Verder speelde de spanning tussen Iran en Syrië een rol. 

De Israëlische apparatuur gaat vliegtuigen van de Turkse luchtmacht helpen bij vroegtijdige detectie van vijandelijke projectielen. De producent is ELTA; een onderdeel van Israel Aerospace Industries. De order is geplaatst via Boeing. Het materieel wordt geïnstalleerd in de vier AWACS-toestellen die Boeing voor Turkije bouwde en die drie jaar geleden al zijn geleverd.

Na mei 2010, toen de botsing tussen beide landen over de Mavi Marmara plaatsvond, werd het Israëlische deel van de transactie bevroren. De Amerikanen oefenden minimaal een jaar druk uit en de Israëlische regering besloot enkele maanden geleden om toe te geven. Enkele weken terug zijn de systemen naar Ankara gevlogen. 

Bron: NIW

Categorie:

Home » Nieuws » Israëlisch materieel voor Turkije